Odovania Praznicului Învierii Domnului

Astăzi a fost Odovania Praznicului Învierii Domnului. Părinții Bisericii au rânduit ca, în ciclul liturgic anual, toate perioadele de sărbătoare să se desfășoare circular, începând cu ziua Praznicului și încheindu-se cu Odovania. Dintre toate Praznicele Împărătești, Învierea Domnului este singurul a cărui Odovanie se face în săptămâna a VI-a de după sărbătoare.

„Praznicul Învierii Domnului are Odovania la 40 de zile. Este o perioadă mai mare. Odovanie însemnând ziua de încheiere a slujbelor închinate sărbătorii respective. Praznicul Învierii Domnului are cea mai mare perioadă de prăznuire, cele 40 de zile având același specific de bucurie ca și ziua Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Celelalte praznice mari împărătești au perioade mai mici cuprinse între o zi și opt zile”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale.

Atât slujbele din această perioadă, cât și Vecernia din ajunul praznicului Înălțării au avut o rânduială specială.

Ca în fiecare miercuri din perioada de până la sărbătoarea Rusaliilor, Biserica a rânduit să se facă dezlegare la pește.

Comentarii Facebook


Știri recente