OCDE: Diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume

Diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, anunţă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport publicat marţi la Paris.

OCDE reprezintă un for internaţional de dezbatere a politicilor economice şi sociale la nivel global, o asociaţie apolitică a ţărilor cel mai bine dezvoltate din punct de vedere economic, având drept misiune construirea unei economii puternice în statele membre, îmbunătăţirea eficienţei, perfectarea sistemelor de piaţă, extinderea comerţului liber şi contribuţia la dezvoltarea economică.

România este reprezentată în relaţia cu Organizaţia printr-un birou în cadrul Ambasadei României la Paris.

Potrivit raportului intitulat „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranţilor români), cei mai mulţi români din diaspora se află în Italia (peste 1 milion), Germania (680 000) şi Spania (573 000).

Deşi Italia găzduieşte majoritatea emigranţilor români, Germania este destinaţia principală pentru emigranţii români cu studii superioare.

În decursul a aproximativ 15 ani, între 2000-2001 şi 2015-2016, numărul emigranţilor români a crescut cu 2,3 milioane, emigrarea fiind motivul principal al declinului populaţiei de la 22,4 milioane la 19,5 milioane.

Acest proces nu pare să fie încheiat, deoarece în ultimii ani, aproximativ 25% dintre românii care trăiesc în România şi-au exprimat dorinţa de a se stabili definitiv în străinătate dacă ar avea posibilitatea.

Românii plecați în străinătate au reprezentat mereu o prioritate pentru Biserica Ortodoxă Română, în prezent fiind înregistrate 14 eparhii, cu 1.303 parohii şi filii, deservite de 1.098 de clerici, care desfășoară ample programe pastorale, culturale şi sociale.

Toate aceste activităţi desfăşurate de clericii din diaspora au în vedere atât aspecte care ţin de viaţa duhovnicească, cât şi păstrarea şi promovarea identităţii româneşti.

Începând cu anul 2009, la nivelul Patriarhiei Române a fost instaurată o zi în cinstea migranţilor români celebrată în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

„Duminica migranţilor români” a fost adoptată la nivelul întregii Patriarhii de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Reşedinţa patriarhală, în zilele de 25-26 februarie 2009.

Această zi a fost instituită prima oară în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, când prima duminică după sărbătoarea împărătească a Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată românilor care trăiesc peste hotare.

Foto credit: Public Domain

Comentarii Facebook


Știri recente