Obștea Voronețului s-a despărțit de prima sa stareță: PS Damaschin a oficiat slujba înmormântării

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat miercuri slujba înmormântării pentru Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț. Monahia, care a avut o contribuție esențială în devenirea mănăstirii, a plecat la Domnul în dimineața primei zile a Postului Mare.

Au participat credincioși, monahi și monahii, starețe ale mănăstirilor bucovinene, apropiați ai maicii starețe și membri ai administrației eparhiale.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat mai întâi Sfânta Liturghie în paraclisul „Sf. Cuv. Daniil Sihastrul”, apoi slujba de înmormântare a fost oficiată afară, sub streașina bisericii ștefaniene și în dreptul cunoscutei fresce a Judecății de Apoi.

Ierarhului i s-au alăturat în slujire Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, și Părintele Filaret Ruscan, consilier la Sectorul Misiune și Actualitate Creștină al eparhiei.

Liturghia oficiată în paraclisul mănăstirii a fost urmată de slujba înmormântării și procesiunea în jurul bisericii. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Preasfințitul Părinte Damaschin a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a evidențiat contribuția Stavroforei Irina Pântescu la revigorarea vieții monahale de la Mănăstirea Voroneț.

Proinstareța a fost distinsă post-mortem cu Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română, pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății. Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a citit Gramata patriarhală.

Distincția va fi expusă în Muzeul Mănăstirii Voroneț, inaugurat în toamna anului trecut, la 503 ani de la ridicarea așezământului monahal și la 30 de ani de la redeschiderea lui.

Slujba înmormântării a fost oficiată sub streașina bisericii ștefaniene monument UNESCO. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

„În timpul stăreției maicii Irina, Mănăstirea Voroneţ a cunoscut o adevărată perioadă de înflorire prin lucrări edilitare, prin sporirea vieţii duhovniceşti, prin programe educaţionale, culturale şi artistice, menite să pună în valoare străvechea ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare”, a transmis Patriarhul României.

„Între multele amintiri frumoase din perioada păstoririi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei evocăm cu bucurie persoana maicii starețe Irina Pântescu: chip luminos şi fire energică, ospitalieră şi harnică, exemplu de viață duhovnicească, de demnitate și patriotism.”

Mesajul Părintelui Patriarh a evocat și momentul în care, la sugestia proinstareței, maicile din obște au contribuit la realizarea mozaicului Sf. Cuv. Daniil Sihastrul de la Catedrala Mântuirii Neamului, precum și cuvintele stavroforei despre această ctitorie, pe care a numit-o „un act de demnitate al poporului român”.

Slujba a continuat cu înconjurarea bisericii, cortegiul funerar oprindu-se în cimitirul Mănăstirii Voroneț. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a pecetluit mormântul proinstareței și l-a binecuvântat cu untdelemn și vin.


Stavrofora Irina Pântescu, născută la data de 28 septembrie 1932, în satul Goruni, comuna Tomești, județul Iași, a primit la Sfântul Botez numele de Margareta.

În data de 1 aprilie 1991, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost numită stareță a Mănăstirii Voroneț, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În ultimii 30 de ani, stavrofora Irina Pântescu a contribuit la formarea și îndrumarea obștii Mănăstirii Voroneț. Prin demersurile sale, s-a reușit restaurarea și consolidarea bisericii așezământului monahal, dar și includerea acestuia pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente