Obiceiurile precreștine de la înmormântare în atenția preoților din Italia: Adunare protopopială

Preotul Valeriu Andrei Grosu, parohul român din Collegno, Italia, a prezentat marți la Adunarea preoților din Protoieria Piemonte I un referat cu tema: „Școala morții – practici la înmormântare și la parastase”.

Părintele Andrei a trecut în revistă o mare parte a obișnuințelor locale – din diversele zone istorice ale României, practicate în momentul înmormântării sau la Panihidă, împărțind aceste comportamente populare în: practici care pot fi încreștinate și practici care nu pot fi adoptate de creștini, fiind dăunătoare vieții duhovnicești.

Despre aceste practici precreștine, preotul a spus că depărtează atenția celor ce asistă la înmormântare sau la Parastas, de la Viața Veșnică pe care Biserica o cere pentru cel adormit și o centrează pe aspecte materiale sau, și mai rău, pe promovarea unor patimi ale celui trecut la Domnul, dând acestor patimi o dimensiune definitorie și chiar identitară a celui adormit.

©Episcopia Italiei

În prelegerea sa, preotul a subliniat șansa comunităților din diaspora de a elimina prin cateheză aceste obiceiuri precreștine, altfel riscându-se o rătăcire a credincioșilor prin imitarea comportamentelor precrestine din diverse zone.

Tema conferinței a fost aleasă în contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română.

Preoții s-au întrunit la biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ierarh Nicolae” din Torino (III), notează Episcopia Italiei. După conferință, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.

Sursă foto reprezentativă: moldovenii.md

Comentarii Facebook


Știri recente