Simpozionul „Țara Severinului – Oameni. Fapte. Locuri” s-a desfăşurat în perioada 3-5 noiembrie. Manifestarea a fost organizată prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului Eparhial de la Drobeta-Turnu-Severin, cu scopul de a readuce în memoria contemporanilor personalități și evenimente marcante, atât la nivel național, cât și internațional.
Evenimentul cultural a fost dedicat mai multor momente importante, precum Anul omagial 2024, împlinirea a 20 de ani de la alegerea ca alegerea ca Episcop al Severinului şi Strehaiei a Preasfinţitului Părinte Nicodim și 30 de ani de la punerea pietrei de temelie la Catedrala Ortodoxă a Severinului.
Totodată, anul acesta se împlinesc 650 ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Vodiţa, 100 de ani la finalizarea lucrărilor și inaugurarea Palatului Culturii „Teodor Costescu” şi 500 de ani de la căderea Cetății Severinului sub stăpânire turcească.
Sfânta Teofana Basarab, cinstită la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Strehaia
Programul a debutat duminică, prin oficierea Sfintei Liturghii de un sobor de arhierei condus de Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Strehaia.
Aşezământul monahal și-a serbat al doilea hram, în cinstea Sfintei Teofana Basarab. Din soborul de arhierei au mai făcute parte Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Sesiunea de comunicări a simpozionului „Țara Severinului – Oameni. Fapte. Locuri” s-a desfăşurat luni, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta-Turnu Severin.
Comuniune, bucurie şi roade pentru generaţiile viitoare
În cuvântul de întâmpinare susţinut de Preasfinţitul Părinte Nicodim, acesta a salutat prezenţa autorităţilor locale, precum şi a tuturor oamenilor de cultură care au răspuns afirmativ la invitaţia de a participa la această manifestare din Cetatea Severinului şi a precizat motivele care au stat la baza organizării acestui eveniment.
„În primul rând, pentru a nota, pentru a scrie, pentru a aduce la lumină ceea ce pe viitor, considerăm noi, se va pierde. Este bine să notăm aspecte pe care generaţiile viitoare dacă nu le vor citi în scrierile noastre înmănuncheate în volumul ce apare, praful uitării se va aşterne”, a subliniat Preasfinția Sa.
Al doilea motiv se referă la dialogul cu oamenii care împărtășesc aceleași valori: „Merită să ne vedem din timp în timp, pentru că se creează această comuniune plină de bucurie şi cu roade pentru generaţiile viitoare”.
De asemenea, în deschidere a avut loc un moment artistic susţinut de Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub bagheta dirijorală a Pr. Iulian Pruiu, cu un repertoriu de cântece religioase.
Programul a continuat cu lansări de carte și susținerea de lucrări științifice ale participanților. Au fost susținute lucrări pe teme legate de „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, precum și pe alte teme propuse în cadrul simpozionului.
Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei