O profeție împlinită: Profesoara Anastasia Popescu omagiată la liceul care îi poartă numele

Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală a omagiat-o luni pe profesoara al cărei nume îl poartă, lansând reeditarea cărții Mama Sica: Cum să-i învățăm pe copii Religia. Evenimentul a prilejuit o discuție despre profesori, elevi și invitații lor. Profesoara Ivona Boitan le-a spus elevilor că ei sunt împlinirea unei profeții a profesoarei Anastasia Popescu, cea care a luptat pentru introducerea Religiei în școli.

Profesoara visase, înainte de căderea comunismului, că preda Religia la școală. Iar după căderea comunismului a făcut totul ca visul ei să se împlinească. Și a reușit să contribuie la aceasta.

„Eu am spus de la prima deschidere a cărții că este despre cum să-i învățăm pe copii orice. Este un compendiu de pedagogie, are toate trimiterile către pedagogia zilelor noastre. Mama Sica este extrem de modernă în gândire”, a declarat directoarea liceului, doamna Mona Șerbănescu.

Profesoara Mona Șerbănescu crede că volumul le va fi util și copiilor, nu doar profesorilor și părinților. De aceea, a dăruit cartea tuturor elevilor liceului.

„Se citește relativ ușor, dar problematizează și este o carte a întrebărilor. Dacă noi călătorim cu întrebarea, cu siguranță găsim ce căutăm. Faptul că Mama Sica dă răspunsuri reprezintă o primă treaptă”, a spus Mona Șerbănescu. De pe această primă treaptă, elevii și profesorii pot urca mai sus, a adăugat ea.

Răzvan Bucuroiu, cel care a consemnat gândurile profesoarei, a amintit că Mama Sica spunea că actul pedagogic „trebuie să fie mai înainte de orice un act al iubirii față de copil”.

Părintele Vasile Gordon a spus că în carte „regăsim cei trei mari factori ai educației: Familia, Biserica și Școala”. Mama Sica credea că „profesorul adevărat, educatorul adevărat, se implică afectiv și are și această calitate de părinte”, a spus Părintele Vasile Gordon.

Foto: Robert Sandu / Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”

Evenimentul a continuat cu o prezentare a cărții pentru elevii de nivel gimnazial ai liceului. Au vorbit Ioana Revnic, profesoară de Limba și literatura română, și Ivona Boitan, profesoară de Religie.

Ioana Revnic le-a povestit copiilor că întâlnirea cu modelul Mamei Sica a inspirat-o să creeze povești despre viețile sfinților pentru copiii cu care lucrează în diverse proiecte – școlare sau personale.

„Voi sunteți în momentul acesta împlinirea unei profeții, pentru că, iată, Mama Sica predă în continuare”, a spus Ivona Boitan, care a mărturisit că, citind cartea Mamei Sica, a prins curaj să treacă „de la regie la religie”.

„Cartea este un obiect care a schimbat omenirea. Ideea de copilărie este legată de ideea de carte. Cartea a făcut diferența între adultul care știe să citească și copilul care trebuie învățat”, a mai spus Ivona Boitan.

Cartea „Mama Sica: Cum să-i învățăm pe copii Religia” a fost publicată în a treia ediție la Editura Zbor a Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”. Volumul constă între-o serie de dialoguri despre educație purtate între profesoara Anastasia Popescu (Mama sica) și jurnalistul Răzvan Bucuroiu.

Ediția actuală este îmbogățită cu articole despre personalitatea profesoarei, care a introdus Religia în școlile românești.

Noua ediție marchează împlinirea a 110 ani de la nașterea profesoarei Anastasia Popescu și a 27 de ani de activitate educațională creștin ortodoxă bazată pe experiența venerabilei profesoare.

Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” a crescut din activitatea educațională creștină organizată după principiile profesoarei Anastasia Popescu și desfășurată la Grădinițele Arc-en Ciel, unde a predat Mama Sica începând din 1994. În această lună, la liceu se desfășoară Zilele Educației Creștin-Ortodoxe.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro (deschidere; Robert Sandu – galerie)

Comentarii Facebook


Știri recente