O parte dintre ortodocși serbează astăzi Botezul Domnului

O parte dintre ortodocși celebrează în data de 19 ianuarie Botezul Domnului. Este vorba despre credincioșii din Bisericile care țin calendarul iulian nerevizuit. Aceste Biserici păstrează aceleași praznice împărăteşti, sărbători şi sfinţi din calendarul ortodox, numai că sunt serbate la o diferenţă de treisprezece zile.

Între Bisericile care serbează astăzi Botezul Domnului sau Epifania se numără:

  • Patriarhia Ierusalimului;
  • Biserica Ortodoxă Rusă;
  • Biserica Ortodoxă Sârbă;
  • Biserica Ortodoxă a Georgiei;
  • Biserica Ortodoxă Poloneză.

La acestea se adaugă monahii din mănăstirile din Sfântul Munte Athos.

Fiind un Praznic Împărătesc important, Boboteaza este sărbătorită într-un mod aparte. Pe lângă ceremonialul liturgic și Sfințirea Aghesmei Mari sărbătoarea este evidențiată și prin alte manifestări, cum este aruncarea crucii în apă, sau binecuvântarea diferitelor izvoare.

Patriarhul Teofil al Ierusalimului oficiază în ajunul sărbătorii slujba de Sfințire cea Mare a Apei la Râul Iordan, unde în urmă cu două milenii Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan. De asemenea, Patriarhul Teofil aruncă trei cruci în apă care sunt recuperate de credincioși. La această dată, în mod minunat, apele Râului Iordan se deplasează în sens opus cursului obișnuit.

Patriarhul Teofil la Râul Iordan © Getty Images

Aruncarea și recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului, simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apele Iordanului.

Un alt simbol al Praznicului Epifaniei este porumbelul alb – chipul sub care S-a făcut cunoscut Sfântul Duh la Botezul Domnului în Iordan.

Tradiții de Bobotează în Rusia ©news.sohu.com

Alte practici legate de sărbătoarea Bobotezei mai sunt confecționarea de cruci din gheață și intrarea credincioșilor în apele curgătoare, asemenea Mântuitorului care a intrat în râul Iordan primind Botezul de la Sfântul Ioan.

Foto credit: Getty Images

Comentarii Facebook


Știri recente