O parohie din județul Călărași a organizat Zilele Satului Românesc: Pianista Ioana Lupașcu, printre invitați

Parohia Prozanic din județul Călărași și Fundația Preoteasa Elena a parohiei au organizat, în 24 – 25 septembrie, „Zilele satului românesc în Parohia Prozanic”. La evenimente, desfășurate în parteneriat cu Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Vasilați, a participat și pianista Ioana Lupașcu.

Obiectivele manifestărilor au fost mai multe, printre care: crearea unei atitudini de respect și dragoste față de satul tradițional, cunoașterea elementelor de civilizație țărănească și evocarea primului paroh din Prozanic.

Ziua de sâmbătă a început cu rugăciunile de dimineață și slujba Paraclisului Maicii Domnului, a continuat cu Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, urmate de vernisarea a două expoziții: „Părintele Dumitru Constantinescu, jumătate de secol în slujba satului parohiei Prozanic” și „Privesc cu ochiul și cu inima spre satul meu drag”.

Zilele Satului Românesc, serie de manifestări religios-culturale organizate de Parohia Prozanic în perioada 24 – 25 septembrie. Foto: Parohia Prozanic

În prima parte a zilei de duminică, Ziua Satului Românesc, au fost oficiate rugăciunile de dimineață, Paraclisul Maicii Domnului, Utrenia și Sfânta Liturghie.

În a doua parte a zilei a avut loc evenimentul „Șezătoare la Prozanic – Satul Românesc, Vatră a Bisericii”.

Invitații șezătorii au fost pianista Ioana Maria Lupașcu, solista orchestrei Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Ion Ioniță, interpret de muzică populară din zona Munteniei, și Nina Marinescu, absolventă a Școlii Populare de Artă din București și enoriașă a parohiei.

Au prezentat programe artistice și grupul de copii și tineret al Fundației Preoteasa Elena a Parohiei Prozanic, coordonat de părintele Ștefan Cătălin Niță, precum și grupul de cateheză al parohiei, coordonat de Ștefana Durlan, profesor de religie la școala gimnazială din Vasilați.

Zilele Satului Românesc, serie de manifestări religios-culturale organizate de Parohia Prozanic în perioada 24 – 25 septembrie. Foto: Parohia Prozanic

Șezătoarea s-a încheiat cu un bufet la care s-au servit gustări tradiționale și roade de sezon.

„Satul tradițional s-a născut și a supraviețuit în jurul Bisericii, care a ocupat totdeauna locul central și a făcut legătura între oameni și Dumnezeu, între cer și pământ”, a transmis Părintele Ștefan Cătălin Niță, parohul din Prozanic.

Parohia Prozanic are hramul principal „Sf. M. Mc. Gheorghe” și face parte din Episcopia Sloboziei și Călărașilor.


Anul 2019 a fost declarat „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” în Patriarhia Română. Anul trecut, Parlamentul a instituit și o Zi a Satului Românesc, marcată anual în ultima duminică din septembrie.

Vezi și:

Foto credit: Parohia Prozanic

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente