O nouă întâlnire duhovnicească pentru tineri la Oravița

Vineri, 1 februarie 2013, la Centrul Comunitar Oravița, sediul fostului protopopiat, Sectorul Social-Misionar, Filatropic și Activități cu Tineretul al Episcopiei Caransebeșului, în colaborare cu Asociația „Metamorfosis” a Mănăstirii Nera și cu Asociația „Sfânta Ecaterina” a Parohiei „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Oravița, a organizat o întâlnire duhovnicească pentru tineri, informează episcopiacaransebesului.ro

Invitatul serii a fost Ieromonahul Teofan Munteanu, duhovnicul Mănăstirii Nera, care a vorbit despre „Tinerii de astăzi și bucuria de a trăi”. Subiectul tratat a trezit interes în rândul celor prezenți, iar după susținerea prelegerii a urmat o sesiune de întrebări din partea acestora. La eveniment au participat copii și tineri, de la școlile și liceele din Oravița, cadre didactice, preoți din localitate, precum și numeroși credincioși și credincioase.

„A fost o inițiativă a părintelui Gelu Moldovan, noi am îmbrățișat ideea considerând că în zona tinerilor, în special cei din Oravița, a lipsit partea de dialog. Am răspuns unei chemări a părintelui, ca și o necesitate bazată pe o nevoie reală pe care o vedem și o trăim zi de zi. Considerăm că astfel de inițiative sunt utile și să ne ajute Domnul ca pe viitor să avem mai mulți invitați, alți oameni care sunt în zona de inters a tinerilor și care ar trebui să facă ceva pentru ei, astfel de acțiuni fiind benefice pentru tinerii din Biserica noastră”, a arătat Alin Moanea, reprezentatul Asociației „Metamorfosis” a Mănăstirii Nera.

La rândul său, Mihai Ciucur, inspectorul pentru tineret al Episcopiei Caransebeșului, a precizat: „Am avut marea bucurie ca în mijlocul nostru să fie prezent pr. Teofan Munteanu, duhovnicul Mănăstirii Nera, un ascet al bucuriei, un om smerit, care emană bucurie și care credem noi a fost pe gustul tinerilor de toate vârstele care au participat la întâlnirea de astăzi. Este cea de a doua întâlnire pe care noi o organizăm în Oravița, după cea din luna decembrie a anului trecut și conform unei promisiuni făcute acestora, am venit din nou, ne-am întâlnit cu acești tineri, cu această generație frumoasă și desigur, intenționăm ca și pe viitor să organizăm astfel de întâlniri care sunt benefice atât pentru noi, cât și pentru Biserica noastră”.

Ieromonahul Teofan, duhovnicul Mănăstirii Nera, un monah ascuțit în nevoințe și cu un veșnic zâmbet pe buze, primește oameni cu beteșuguri duhovnicești și îi ajută pe cât poate, cu un cuvânt de învățătură și cu un sfat. Născut la Bârlad, a copilărit în Munții Buzăului, la Mânzălești. A primind o educație atee în familie, iar la Liceul Militar din Breaza, viitorul părinte Teofan, a căutat alte căi de desăvârșire spirituală decât cea ortodoxă, trecând, ca mulți alții din generația sa, prin practici orientale.

După primul an petrecut la Academia Tehnică Militară din București, a abandonat cariera militară, pentru a merge la mănăstire. Spune că această decizie a fost rezultatul unui „proces al întoarcerii din ateism în biserica Dumnezeului Celui Viu”. A fost în vizită pentru perioade mai lungi la mănăstirile Frăsinei, Sihăstria și Sihla, dar s-a așezat la Crasna, în Prahova. Acolo a fost călugărit și hirotonit.

De la Crasna a fost trimis în Grecia, să învețe limba greacă, devenind unul dintre traducătorii români cei mai buni. O vreme a stat și la mănăstirea Vatopedu, din Sfântul Munte Athos. După întoarcerea din Grecia, acum 13 ani, a primit binecuvântare pentru a clădi, împreună cu câteva maici, Mănăstirea de la Nera, unde depune eforturi considerabile pentru definitivarea lucrărilor ansamblului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente