O nouă ediție a Cazaniei Mitropolitului Varlaam lansată la Sibiu

Marți, 15 ianuarie 2013, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu a avut loc conferința susținută de cunoscutul istoric și bizantinolog Dan Zamfirescu pe tema „Cazania Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Izvoarele, originalitatea și actualitatea ei”, potrivit Ziarul Lumina. Cu acest prilej a avut loc și lansarea volumului al II-lea al Cazaniei, ediție îngrijită și actualizată de profesorul Dan Zamfirescu și lingvista Stela Toma. Această ediție a Cazaniei oferă cititorului un text actualizat, dar care păstrează întru totul sensurile originale, precum și majoritatea expresiilor și cuvintelor din limba acelei vremi.

Profesorul Dan Zamfirescu a prezentat lucrarea, explicând că ea reprezintă un instrument unic, bogat în conținut și mereu actual, precum și un monument inestimabil și o capodoperă a literaturii și gândirii românești din secolul al XVII-lea, de care viitori preoți trebuie să se folosească mereu în lucrarea pastorală.

„Sfântul Varlaam a făcut sinteza tuturor graiurilor românești, asemenea lui Eminescu. Chintesența limbii române din sudul Transilvaniei și nordul Țării Românești a fost unită cu cea din Moldova și a dat limba lui Varlaam, prima limbă a tuturor românilor până la Eminescu. Marele nostru poet național spunea că „Varlaam a făcut Duhul Sfânt să vorbească în limba neamului românesc””, a subliniat profesorul Zamfirescu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…