O nouă cruce străjuiește drumul spre Mănăstirea Vodița

Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat marți seara, pe 23 septembrie 2014, în mijlocul obștii Mănăstirii mehedințene Vodița. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a noii cruci amplasată la intrarea pe domeniul mănăstirii, după cum a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului Strehaiei.

Achiziționarea și montarea crucii au fost suportate financiar de către primarul Caransebeșului, Marcel Vela. La ceremonia religioasă au luat parte membrii Societății Vodița, care au avut inițiativa reconstruirii mănăstirii după căderea regimului comunist, primarul municipiului Dr. Tr. Severin, Constantin Gherghe, și câțiva reprezentanți ai Consiliului Local Orșova.

Alături de obștea monahală la slujbă au participat preoți de la Centrul Eparhial din Turnu Severin, slujitori de la parohiile învecinate mănăstirii și monahi și monahii de la celelalte chinovii mehedințene.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei de sfințire, Preasfințitul Nicodim a arătat că locul în care este așezată crucea amintește de trecerea vrednicilor înaintași care au clădit Vodița, Sf. Nicodim cel Sfințit și domnitorul Vladislav Vlaicu. Preasfinția sa a amintit că anul acesta se împlinesc 640 de ani de la prima atestară documentară a mănăstirii, cea dintâi ctitorie voievodală din Țara Românească. Pentru a marca acest fapt, lângă crucea nou sfințită se va ridica și o poartă mare de lemn, prin care pelerinii să treacă într-o altă dimensiune a realității, una a rugăciunii și a întâlnirii cu Dumnezeu.

Primarul municipiului Dr. Tr. Severin, Constantin Gherghe, a promis că se va implica în acest proiect de suflet, contribuind și la asfaltarea drumului de 1 km, de la E70 până la mănăstire și la iluminatul crucii pe timp de noapte.

Comentarii Facebook


Știri recente