O nouă cercetare doctorală prezentată la București evaluează teologic comunicarea interpersonală în spațiul digital

Diac. Gheorghe-Cristian Popa, consilier patriarhal și directorul adjunct al Trinitas TV, și-a susținut joi teza de doctorat, intitulată „Comunicarea interpersonală în spațiul digital. Evaluare teologică și interdisciplinară”.

Din comisia prezidată de Părintele Profesor Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București, au mai făcut parte Părintele Profesor Constantin Coman, Arhim. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi prof. dr. Nicu Gavriluță, de la Facultatea de Filosofie și Știinţe Social-Politice a Universității „Al.I. Cuza” din Iași.

Lucrarea a fost scrisă sub îndrumarea științifică a conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie din București, și a avut ca scop dezvoltarea cercetării teologice privind impactul tehnologiei digitale asupra vieții umane.

„Am numit acest fenomen un «cataclism tăcut». Un cataclism pentru că nu a existat în istorie nici o altă tehnologie, nici un alt curent filosofic, nici o altă schimbare socială sau cataclism care să fi afectat atât de profund și să fi revoluționat atât de repede și puternic lumea precum a făcut-o tehnologia digitală”, a explicat Diac. Gheorghe-Cristian Popa.

„«Tăcut», pentru că această schimbare s-a petrecut aproape în mod imperceptibil. Aspecte esențiale ale reali­tății umane au fost destructurate și restructurate chiar sub ochii omului fără ca el măcar să fi sesizat această schimbare.”

Teza de doctorat a fost susținută în fața comisiei joi, 10 noiembrie 2022.Sursa foto: Ziarul Lumina

„Pentru mine, provocarea în această teză a fost să înțeleg de ce creștinul, care are tot instrumentarul necesar pentru a lectura această realitate și pentru a vedea dincolo de ea, nu poate să sesizeze riscurile pe care le presupun mediile tehnologice, fiind cumva tributar unui entuziasm prin care relativizează implicațiile tehnologiilor digitale asupra vieții sufle­tești”, a mai spus doctorandul.

Comisia i-a acordat candidatului titlul de doctor în Teologie.


Diac. Gheorghe-Cristian Popa a absolvit studii de licență și masterat în Teologie Ortodoxă și Jurnalism și a fost redactor și editor-coordonator la publicațiile Lumina ale Patriarhiei Române (2010-2015). Slujește la Biserica Sfinții Voievozi –Gherghiceanu din Capitală.

Sursa foto: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente