O nouă biserică pentru comunitatea de romi din Cluj-Napoca, binecuvântată de Mitropolitul Andrei

Mitropolitul Andrei a binecuvântat sâmbătă a doua biserică a comunității de romi de la Pata Rât, Cluj-Napoca, a cărei construcție a început în luna aprilie 2018.

Lăcașul de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe va deservi una dintre cele patru comunități de romi de la Pata Rât, numită „Dallas”, formată din aproximativ 100 familii care au 300 de copii.

IPS Andrei în Biserica „Sf. Gheorghe” de la Pata Rât. ©Mitropolia Clujului

Biserica este a doua din Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât înființată în anul 2015 și păstorită de Pr. Gelu Petru Săvărășan. În ambele biserici, duminica după-amiaza este organizat un program pentru copii, în cadrul căruia au loc activități educative, recreative și religioase, informează Mitropolia Clujului.

În predica rostită la finalul slujbei de sfințire, ierarhul le-a oferit credincioșilor câteva recomandări pentru Postul Mare.


Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe preotul paroh Gelu Săvărășan.

Comunitățile de romi în grija Arhiepiscopiei Clujului

Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a ASCOR Cluj.

De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, coordonat de consilierul eparhial Liciniu Câmpean, acordă periodic pachete cu alimente și sprijin financiar comunităţii de romi de la Pata Rât și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.


Incluziunea socială a romilor, o preocupare permanentă a
Bisericii Ortodoxe Române


Arhiepiscopia Clujului are în derulare în prezent 50 de proiecte şi programe sociale. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane, printre care și un număr însemnat de persoane de etnie romă.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente