O nouă biserică ortodoxă românească a fost sfințită în Troy (SUA)

Comunitatea ortodoxă românească din Troy – Michigan (SUA) s-a aflat, sâmbătă, 19 septembrie 2015, în haine de sărbătoare. După îndelungate eforturi, Biserica Sfântul Nicolae şi Sfânta Cuvioasă Parascheva din Troy a fost sfinţită.

Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Vechea biserică ce se afla pe acest loc aparţinea comunităţii chineze baptiste din Troy. În urma unui incendiu, care a produs daune serioase, biserica a fost refăcută prin efortul de 17 ani al Părintelui Paroh Gheorghe Cârstea, pentru a sluji comunităţii ortodoxe române din zonă.

Programul consacrării noii biserici a debutat cu slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae, după care a avut loc slujba de sfinţire a noului locaş de cult oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Nathaniel, Arhiepiscop de Detroit şi al Episcopiei Ortodoxe Române din America (OCA) și de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În continuare, delegatul Patriarhului României a participat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Nathaniel, la care au participat aproximativ douăzeci de clerici sosiţi din România şi din alte părţi ale continentului american. Acest sobor numeros de slujitori, alături de cei aproximativ 500 de credincioşi prezenţi, a marcat importanţa acestui eveniment.

Preasfinţitul Părinte Timotei a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu prilejul sfințirii Bisericii Sfântul Nicolae și Sfânta Parascheva, care a fost primit de credincioşi cu multă bucurie şi aplauze.

La rândul său, în cuvântul adresat comunităţii româneşti din Troy, Preasfinţia Sa, subliniind deosebita implicare a părintelui paroh Gheorghe Cârstea, a afirmat că „ridicarea acestei biserici reprezintă pentru comunitate o adevărată școală a virtuții, la care s-a lucrat foarte mult. A fost o flacără care a animat eforturi de durată”. Comunitatea ortodoxă românească din Troy, după cum a remarcat Preasfințitul Părinte Timotei, „păstrează legătura indestructibilă cu ființa națională și menține credința românilor plecați departe în lume”. Totodată, numărul mare de credincioși prezenți la sfințirea bisericii oferă mărturie „despre dorința lor de a se ruga permanent la începutul lucrărilor mari, așa cum au făcut odinioară marii domnitori români Sfinții Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Timotei a oferit bisericii din Troy un set de sfinte vase și o cruce de binecuvântare, realizate la Atelierele Patriarhiei Române. De asemenea, noua biserică românească a primit în dar o icoană cu chipul Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, având încrustat un fragment din moaștele sale. „În condițiile încercărilor din lume, creștinii pot izbândi numai prin credință fierbinte, demnitate și jertfelnicie, așa cum a arătat dintre toți românii Sfântul Constantin Brâncoveanu”, a adăugat Preasfinția Sa.

De asemenea, în semn de apreciere pentru eforturile depuse pentru edificarea acestui locaş emblematic pentru comunitatea ortodoxă românească din America, Patriarhul României a oferit diferite distincții patriarhale înmânate de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, după cum urmează:

  • Pr. paroh Gheorghe Cârstea – Crucea Patriarhală;
  • Prezbitera Felicia Cârstea – Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu;
  • Prof. Dr. Ştefana Romanov – Diploma și medalia omagială Sfântul Ioan Gură de Aur;
  • Dr. Teodor Danieliuc – Diploma și medalia omagială Sfântul Ioan Gură de Aur;
  • Dl. Adrian Leica– Diploma și medalia omagială Sfântul Ioan Gură de Aur.

Cu prilejul sfințirii Bisericii românești Sfântul Nicolae și Sfânta Parascheva din Troy, credincioșii au avut bucuria să se închine la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, adusă cu binecuvântarea Patriarhului României de la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București, de către Părintele Paroh Emil-Nedelea Cărămizaru.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă (agapă) festivă, la care au participat aproximativ 350 de persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente