O nouă biserică ortodoxă pentru românii din Texas

Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a oficiat duminică prima Sfântă Liturghie în noua biserică a Parohiei românești din San Antonio, Texas.

Parohia românească „Sfântul Ioan Casian” din San Antonio continuă misiunea începută încă din anul 2002 de un grup de români și americani ortodocși din zona orașului San Antonio sub păstorirea Pr. Iulian Aniței. Noua Misiune „Sfântul Ioan Casian” a fost înscrisă și a început să funcționeze în februarie 2014.

Actualul paroh, Părintele Valentin Ilieș a primit binecuvântarea Mitropolitului Nicolae să slujească la această Misiune în februarie 2016, iar în iunie 2018 a fost numit paroh. Programul liturgic s-a desfășurat la început într-un spațiu al unei biserici prezbiteriene din San Antonio, informează Mitropolia celor două Americi.

Ulterior a fost cumpărat un teren pentru construcția unei biserici. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a oficiat slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru noua biserică în martie 2018, dar proiectul a fost abandonat din cauza mai multor dificultăți.

În acest context a apărut posibilitatea achiziționării unei biserici baptiste. După o mobilizare exemplară, comunitatea a cumpărat imobilul pe care l-a consolidat și amenajat potrivit tradiției ortodoxe.

Duminică, 3 noiembrie 2019, preotul paroh și credincioșii l-au primit pe Mitropolitul celor două Americi care a oficiat slujba Aghesmei și Sfânta Liturghie în noua biserică.

Împreună cu IPS Nicolae au slujit preotul paroh Valentin Ilieș, Pr. Dumitru Ilieș de la parohia „Sfânta Maria” din Austin, Texas și Ieromonahul Petru Pruteanu din Portugalia.

„Bucurați-vă că aveți acum propria casă” le-a urat ierarhul, încurajându-i pe credincioși să continue activitatea pe care au început-o.

„Casa nouă se cuvine împodobită cu sufletele credincioșilor, cu prezența lor la slujbele și activitățile propuse pentru copii, tineri și adulți”, a adăugat Părintele Mitropolit.

După slujbă a urmat un moment artistic. Copiii din parohie au recitat poezii și au intonat cântece despre satul românesc, tema omagială a anului 2019 în Patriarhia Română.

Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…