O icoană veche de două secole a fost expusă la Muzeul din Deva

Icoana Deva

O icoană veche de două secole reprezentând pe Sf. Împăraţi Constantin şi Elena a fost expusă joi în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia al Muzeului din Deva.

Exponatul lunii mai, icoana a fost pictată în culori tempera pe sticlă de un autor anonim, pe parcursul secolului al XIX-lea.

Reprezentarea iconografică este atribuită unuia dintre cele mai importante centre de iconari din Transilvania, şi anume Mănăstirea Nicula.

Pictura pe sticlă la Nicula

Atelierul de la Nicula a dezvoltat o splendidă creativitate artistică de inspiraţie religioasă, răsărită din bogăţia tradiţiei creştin-ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţărani români.

Cromatica – predominant caldă, cu tonuri de alb, roşu, galben şi verde, redă o atmosferă plană, unde Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena susţin Crucea Aurie, plasată central, care este simbolul Creştinismului, se menţionează în comunicatul de presă emis de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Pictura pe sticlă îşi are originile legate de Bizanţ, iar în Transilvania s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, ca urmare a extinderii meşteşugului de fabricat sticla.

Icoanele realizate la Nicula sunt impresionante ca abordare plastică.

Caracteristicile acestor icoane sunt evidenţiate prin stângăcia voită a redării, primitivismul contururilor şi al desenului, prin simplitatea decorativă a coloristicii şi se disting prin decorurile pictate, ce trasează motive folclorice tradiţionale româneşti.

Comentarii Facebook


Știri recente