O icoană a Maicii Domnului recent pusă în valoare i-a adus unei parohii bucureștene al treilea hram

Parohia „Sf. Ioan – Moși” din București și-a serbat sâmbătă, pentru prima dată, cel de al treilea hram. „Acoperământul Maicii Domnului”. Hramul a fost acordat după ce, odată cu restaurarea iconostasului, parohia a repus în valoare o icoană a Maicii Domnului veche de peste un secol.

Părintele Paroh Alexandru Mortici a oferit pentru Basilica.ro mai multe detalii despre această icoană. Face parte din tipologia icoanelor Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”, are dimensiunile de 1,10 x 1,20 metri, este datată 28 august 1871 și conține foarte puține modificări ulterioare. Ea era acoperită cu o ferecătură și chipul se vedea foarte puțin înainte de restaurare.

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea recent pusă în valoare odată cu restaurarea bisericii, i-a adus Parohiei „Sf. Ioan – Moși” al treilea hram: Acoperământul Maicii Domnului. Foto: Parohia „Sf. Ioan – Moși”

Manifestările liturgice legate de prima serbare a celui de al treilea hram au început vineri seară la Biserica „Sf. Ioan – Moși”. La parohie a fost adusă și Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu.

Au participat Părintele Mihai Popescu, Protopopul Sectorului 2 al Capitalei, Părintele Paroh Alexandru Mortici și alți clerici din protoierie, precum și numeroși credincioși și pelerini.

Icoana Maicii Domnului „Siriaca” s-a întors duminică seară la Mănăstirea Ghighiu, dar binecuvântarea Maicii Domnului a rămas în comunitatea parohială, mai ales că biserica are acum pusă în valoare în iconostasul propriu și Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”, recent descoperită.

În ultimii 10 ani, la biserica Parohiei „Sf. Ioan – Moși” au fost realizate ample lucrări de restaurare, reconsolidare și înfrumusețare, atât a lăcașului de cult, cât și a curții și clădirilor anexe.

Anul acesta s-au împlinit 215 ani de la construirea bisericii, care îi mai are ca ocrotitori pe Sf. Ioan Botezătorul și pe Sf. M. Mc. Haralambie.

Foto credit: Trinitas TV (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente