O delegaţie a Mitropoliei Chişinăului va fi prezentă la hramul Catedralei

O delegaţie a Mitropoliei Chişinăului (Biserica Ortodoxă Rusă) va fi prezentă la hramul Catedralei Patriarhale din 27 octombrie când va avea loc proclamarea canonizării Sfântului Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.

Anunţul a fost făcut pe site-ul mitropoliei în urma întrunirii sinodului prezidat de Înaltpreasfinţitul Părinte Vladimir.

Moaştele Sfântului Dionisie se află la Mănăstirea Suruceni din cadrul Mitropoliei Chişinăului, aşezământ monahal sfântul pe care l-a condus timp de 26 ani.

Trupul ierarhului a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate anul trecut la mănăstirea din Republica Moldova.


Sf. Dionisie: scurtă biografie

  • La numai 15 ani, în data de 28 noiembrie 1883, a intrat în obştea mănăstirii Suruceni.
  • În 1908 a fost ales starețul Mănăstirii Suruceni;
  • 80% dintre membrii Sfatului Țării îl aveau ca povățuitor și duhovnic pe starețul Dionisie;
  • A fost hirotonit episcop în anul Marii Uniri;
  • A trecut la cele veșnice în 1943.

Propunerea de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan (1868-1943) a venit din partea Sinodului Mitropoliei Basarabiei ca urmare a demersurilor Episcopiei Basarabiei de Sud.

În acest sens au fost avute în vedere: ortodoxia credinței, activitatea deosebită desfășurată de episcopul Dionisie Erhan ca stareț al Mănăstirii Suruceni, dar mai ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și, mai apoi, ca episcop de Ismail și Cetatea Albă.

Hotărârea canonizării a fost adoptată în şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 25 octombrie 2018.

Foto credit: Mitropolia Chişinăului

Comentarii Facebook


Știri recente

Eroii români comemorați la cimitirul din Mons, Belgia

De sărbătoarea „Înălțării Domnului”, 28 mai 20202, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate. O ceremonie religioasă și…