O cruce de 3,5 metri va fi montată pe Turnul Unirii din Suceava

Ultima piesă din Turnul Unirii a fost sfințită vineri la Biserica Martirilor „In Memoriam” din Suceava: o cruce metalică de 3,5 metri.

Crucea va fi amplasată pe monumentul înalt de 21 metri care va fi inaugurat anul viitor, în luna iunie, la împlinirea a 100 de ani de la Conferința de la Trianon, în care s-a consfințit actul Marii Uniri.

Monumentul intitulat „Turnul Unirii” se află lângă Biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” numită și Biserica Martirilor „In Memoriam”.

Construcția turnului a început în 2018. Acest monument reprezintă un omagiu adus tuturor eroilor care au înfăptuit Marea Unire precum și martirilor uciși în închisorile comuniste, a declarat pentru basilica.ro Pr. Viorel Ioan Vârlan, parohul bisericii.

Cum va arăta Turnul Unirii. Foto credit: Monitorul de Suceava

„Turnul Unirii va avea trei fațete, care reprezintă Sfânta Treime și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, într-o simbioză a unui neam care s-a născut creștin, care și-a dus crucea cu demnitate”, a precizat Pr. Viorel Ioan Vârlan.

Biserica Martirilor „In Memoriam” – arhitectură atipică

Biserica Martirilor „In Memoriam” din Suceava a fost construită în perioada 1996-2004 . Lăcașul de cult este situat în spatele Palatului de Justiţie din municipiu, clădire în care, între anii 1947-1956, a funcţionat o închisoare unde au fost deţinuţi şi torturați luptători anticomunişti.

Arhitectura bisericii este una atipică.

Pridvorul are o formă semicirculară, diametrul său fiind mai mare decât lățimea întregului corpul al construcției. Spațiul pridvorului este acoperit printr-o semicalotă. Pronaosul bisericii este asimilat naosului, cele două spații formând împreună un corp comun de formă pătrată.

Biserica Martirilor „In Memoriam” din Suceava. Foto: domeniu public

Turla este asimetrică, în partea de vest urcând în trepte boltite, iar în partea de est urcând în plan vertical (unde se află trei ferestre alungite). Altarul, cu o înălțime mult mai mică față de restul bisericii, are aspectul unei abside de formă circulară. Subsolul bisericii include un muzeu.

Biserica se află pe Aleea Trandafirilor, la limita între centrul oraşului şi cartierul Areni, şi are două hramuri: „Naşterea Maicii Domnului”, sărbătorit la data de 8 septembrie, şi „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia”, sărbătorit pe 9 martie, când este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

În perimetrul bisericii se află Grupul statuar „Familia Brâncoveanu” și un monument din bronz cu reprezentarea Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

Foto credit: Monitorul de Suceava

Comentarii Facebook


Știri recente