O comemorare ca o sărbătoare: Lidia Stăniloae evocată la șapte ani de la mutarea la cele veșnice

Lidia Stăniloae a fost evocată joi, la șapte ani de la mutarea la cele veșnice, într-un eveniment găzduit de Librăria Sophia și moderat de eseistul Marius Vasileanu.

Invitații evenimentului au fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, consilierul patriarhal Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, jurnalistul Răzvan Bucuroiu și fiul Lidiei Stăniloae, Dumitru Horia Ionescu,

„Pentru mine, comemorarea aceasta este, de fapt, o sărbătoare, întrucât are loc într-un context foarte fericit, al apropiatei canonizări a venerabilului profesor al teologiei noastre, Părintele Dumitru Stăniloae, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Astăzi, 15 februarie, fiind și Ziua națională a lecturii, întâlnirea aceasta este și o invitație de a citi opera Lidiei Stăniloae, care este foarte variată, de la poezie la eseu, de la biografie și proză la teologie, și care este o lectură foarte captivantă.”

„Cartea «Grădinile Părintelui Victorin» este ceva care ne leagă, fiind vorba de Mănăstirea Sihăstria și de fostul stareț Victorin, cel care a transformat schitul sărăcăcios de odinioară într-o mănăstire cu grădini superbe și livezi, iar de la această imagine a Mănăstirii Sihăstria, ca model pentru toate mănăstirile din țara noastră, autoarea formulează o metaforă a grădinii Raiului alcătuită din grădinile fiecărei mănăstiri în parte, de unde și expresia că România este o grădină a Maicii Domnului”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.

O femeie model a Ortodoxiei române

Consilierul patriarhal Vasile Bănescu a vorbit despre întâlnirile sale cu Lidia Stăniloae, arătând că „venea nu doar în vizită în România, ci și să grădinărească memoria ilustrului său tată”.

„Ce mă impresiona mult era marea solicitudine de care dădea dovadă, efectiv îi păsa de celălalt, era o persoană foarte grijulie”, a mai spus Vasile Bănescu.

Răzvan Bucuroiu a subliniat că Lidia Stăniloae se încadrează într-o serie a femeilor model ale Ortodoxiei române, adevărate conștiin­țe duhovnicești, așa cum au fost pedagogul Anastasia Popescu și artista Silvia Radu.

Dumitru Horia Ionescu a mulțu­mit celor prezenți și și-a exprimat că mama sa a fost evocată atât de frumos.

„În 1984, vorbeam cu mama despre ce ar putea fi peste 40 de ani, în 2024, gândindu-ne că în urmă cu 40 de ani, în 1944, era vorba de război… Dar iată că Domnul a făcut ca lucrurile să se schimbe într-un mod cu totul deosebit”, a spus el.

Sâmbătă, 17 februarie 2024, scriitoarea Lidia Stăniloae  (8 octombrie 1933 – 17 februarie 2017) va fi pomenită la mormântul din cimitirul Mănăstiri Cernica.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente