O biserică a demnității aviației

O nouă biserică ridicată în memoria eroilor aviatori a fost târnosită ieri în Capitală. Lăcașul de cult, aflat în incinta Muzeului Național al Aviației Române, a fost sfințit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, primind ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, și pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei.

Construcția bisericii a durat aproape doi ani și jumătate și a început în toamna anului 2009, sub coordonarea preotului militar Nicu George Manea și cu sprijinul mai multor cadre militare și credincioși. Ieri, rodul muncii lor a fost încununat prin slujba de sfințire a lăcașului de rugăciune. În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat semnificațiile slujbei de târnosire, evidențiind totodată și specificul aparte al noii biserici: ‘Biserica aceasta este unică în felul ei prin faptul că a fost zidită într-un muzeu: Muzeul Național al Aviației Române. Este o biserică ridicată în memoria tuturor eroilor aviatori din cele două războaie mondiale și a celor care și-au jertfit viața după perioada respectivă.

Este o biserică a recunoștinței, a pomenirii, a comemorării și a comuniunii prin rugăciune, o biserică a demnității aviației, care nu uită pe cei ce s-au jertfit la datorie. Prin construcția ei, ea are o legătură foarte interesantă cu cerul, după cum și aviatorii au o legătură cu cerul în mod deosebit; sunt fascinați de frumusețea cerului, așa după cum un om rugător este fascinat de Împărăția cerurilor din interiorul sufletului, care aduce pace și multă bucurie’. Preafericirea Sa a explicat, în continuare, că această legătură a bisericii proaspăt sfințite cu cerul se vede în faptul că este construită din copaci, care toată viața lor au căutat cerul: stejarul, ca simbol foarte precis al luptătorului învingător, și bradul, ca simbol al dorinței de elevație spirituală. ‘Biserica pe care am sfințit-o astăzi este un simbol al căutării cerului, dar și a înfigerii profunde în pământul țării’, a spus Patriarhul nostru.

La finalul slujbei de sfințire, preotul paroh Nicu George Manea a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cadrele militare și credincioșii care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaș au primit Diploma de onoare ‘Sfântul Apostol Andrei’. Patriarhul României a mai dăruit pentru biserică o cruce de binecuvântare și un set de cărți de cult. Preotul paroh i-a dăruit Patriarhului Daniel, din partea preoților militari ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, după cum ne informează Ziarul Lumina. Generalul dr. Fănică Cârnu i-a dăruit Patriarhului Bisericii noastre o plachetă cu stema Forțelor Aeriene Române.

Comentarii Facebook


Știri recente