Numărul vizitatorilor la Basilica paleocreștină din Niculițel s-a triplat după renovare

Numărul persoanelor care au vizitat în ultimii trei ani Basilica paleocreştină din satul tulcean Niculiţel s-a triplat în comparaţie cu perioada anterioară renovării construcţiei.

„După renovarea care s-a încheiat în anul 2016, numărul vizitatorilor s-a triplat. În primul an după renovare, am avut circa 11.000 de turişti, anul trecut am înregistrat circa 9.000 de turişti, iar anul acesta sperăm să depăşim cei 11.000 de vizitatori înregistraţi în 2017”, a declarat pentru Agerpres, Cornelia Odagiu, conservatorul basilicii.

În basilica de la Niculițel se află o criptă martirică, monument unic în Europa prin arhitectură şi prin numărul mare al moaștelor descoperite.

Cripta a fost descoperită de ploile torenţiale din vara anului 1971, iar cercetările au scos la iveală osemintele aparţinând unui număr de şase sfinţi, dintre care doar patru sunt cunoscuţi în momentul de faţă: Zotic, Atal, Camasie şi Filip.

Osemintele celor patru sfinți care au fost martirizați pentru credința lor în străvechea cetate Noviodunum (Isaccea) sunt păstrate în Mănăstirea Cucoș din apropierea basilicii.

În interiorul Basilicii paleocreştine din Niculiţel, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, care administrează monumentul, a amenajat o expoziţie cu obiecte descoperite pe şantierele arheologice din Jurilovca, Isaccea, Murighiol, astfel încât turiştii pot face un tur virtual al cetăţilor dobrogene.

Taxa de acces la Basilica paleocreştină din Niculiţel este de 4 lei pentru copii, studenţi şi pensionari şi de 8 lei pentru un adult.

Foto credit: Ghidul Muzeelor

Comentarii Facebook


Știri recente