Numai prin rugăciune neîncetată și prin practicarea isihiei putem dobândi pacea sufletului, explică Arhiepiscopul Irineu

„Prin rugăciune neîncetată și prin practicarea isihiei, a liniștirii, noi putem dobândi, chiar în mijlocul activităților noastre cotidiene, pacea sufletului”, a transmis Arhiepiscopul Irineu în mesajul de deschidere a celei de a 21-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), organizat de Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Tema de anul acesta, „Chipul, Numele și Slava. Frumusețea Făptuitoare a rugăciunii și ‹esteticul› isihast al îndumnezeirii”, a fost aleasă în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”.

În cuvântul de deschidere, intitulat „Isihia, o realizare a vieții duhovnicești”, Arhiepiscopul Alba Iuliei a vorbit despre rugăciunea isihastă în zilele noastre, practică pe care o definește ca fiind „o liniște interioară necesară pentru a asculta vocea lui Dumnezeu”.

Isihia, explică ierarhul, nu înseamnă doar „trăirea individuală, ca fiind solitară, ci posesiunea liniștii și a păcii care înconjoară prezența suverană a lui Dumnezeu”.

„Pentru astronauți este, într-adevăr, o emoție puternică să călătorească în spațiul extraterestru. Dar cea mai mare experiență, pe care o putem face, nu este zborul spre lumea din afară, ci este coborârea în cămara tainică a ființei noastre, pentru ca, apoi, să închidem ușa”.

„Dacă substantivul „singurătate” exprimă durerea de a fi singur sau izolat, cuvântul „solitudine” (pustietate) exprimă privilegiul de a fi cu Dumnezeu, exprimă liniștirea interioară în prezența Divinității”, a mai explicat Preasfinția Sa.

Evenimentul a fost precedată de oficierea unui Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie din Alba Iulia.

Foto credit: Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente