Nu este suficient că ne numim creștini. Fii ai credinței ne fac doar virtuțile pe care le cultivăm: PS Varlaam Ploieșteanul

„Să avem mereu în mintea și în inima noastră această icoană luminoasă: să știm că nu este suficient că ne numim creștini, așa cum, pentru iudei, nu era suficient că erau sămânța lui Avraam”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal. „Copii ai lui Avraam și fii ai credinței ne fac doar virtuțile pe care noi le cultivăm în viața noastră.”

Ierarhul a vorbit despre Evanghelia în care femeia cananeancă cere ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos pentru fiica ei demonizată.

De ce Hristos respinge inițial rugămintea femeii

Mântuitorul refuză inițial, cu vorbe aspre, împlinirea rugăminții femeii, „nu pentru că nu ar fi știut cine este partenerul Lui de dialog, ci pentru că a vrut ca această femeie să arate comoara ascunsă a sufletului său celor care erau de față”, a explicat Preasfinția Sa.

„Și această comoară consta în credința ei puternică, în umilința cea de bunăvoie, sau smerenia ei, și în rugăciunea ei repetată cu încredere, rugăciune stăruitoare.”

„Această femeie arată ce suflet nobil avea: ea nu vine să ceară ceva pentru sine, ci vindecarea fiicei ei chinuite și stăpânite de un demon. Ea devine vocea fiicei sale, pentru că aceasta, fiind posedată, nu mai putea să ceară ea însăși de la Domnul izbăvire de această robie demonică”, a continuat părintele episcop vicar patriarhal.

„Mântuitorul în mod pedagogic a consumat toate aceste etape ale dialogului cu femeia păgână cananeancă, pentru a arăta virtuțile ei.”

Ce învățăm din pilda caneencei

„Evanghelia de astăzi și minunea săvârșită de Mântuitorul în ținutul Tirului și al Sidonului ne arată cât de importantă este credința nezdruncinată”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Trebuie să o cultivăm mereu prin rugăciune, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin spovedanie, curățindu-ne sufletul de păcatele săvârșite ca, în felul acesta să putem înțelege mai bine tainele descoperite nouă în Sfintele Scripturi.”

„Ne arată Evanghelia de astăzi cât de importantă este rugăciunea unora pentru ceilalți în suferință, care nu se mai pot ruga, care au uitat să se roage sau care, rătăcind în ideologiile secolului nostru, nici nu mai vor să se mai roage”, a explicat ierarhul.

„Astăzi învățăm că trebuie să purtăm pe părinții noștri, pe copiii noștri în rugăciunile noastre”, a continuat Preasfinția Sa.

„De asemenea, învățăm din Evanghelia de astăzi cât de importantă este smerenia, umilința acceptată de bunăvoie. Dumnezeu întotdeauna răsplătește inimii smerite, așa cum ne învață David Prorocul în Psalmul 50.”

„Învățăm că, dacă ne rugăm lui Dumnezeu și nu primim răspuns, nu înseamnă că trebuie să abandonăm rugăciunea, ci trebuie să avem înaintea ochilor noștri pilda femeii cananeence, care, deși pare a fi respinsă de Domnul, prin rugăciunile ei repetate, stăruitoare, primește de la Domnul ceea ce a voit, pentru că ceea ce voia ea era un lucru sfânt: vindecarea fiicei și eliberarea ei de sub posesia demonilor.”


Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit duminică la Catedrala Patriarhală din București.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente