„Nu doar în piatră s-a sculptat frumos la Dragomirna”: PS Damaschin referitor la ctitoria Mitropolitului Anastasie Crimca

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul l-a comemorat marți pe Mitropolitul Anastasie Crimca, la 392 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Slujba de pomenire a avut loc în prezența obștii de maici de la Mănăstirea Dragomirna, în lăcașul de cult ctitorit de ierarhul comemorat.

În cuvântul adresat la finalul parastasului, Preasfinția Sa a făcut referire la rolul extraordinar pe care l-a avut Anastasie Crimca în viața monahală din Moldova secolelor XVI- XVII, la bogata sa activitate de cărturar și, mai ales, la darul făcut culturii şi arhitecturii româneşti prin ctitorirea Mănăstirii Dragomirna.

„Nu doar în piatră s-a sculptat frumos la Dragomirna, ci inimi împietrite au dobândit aici frumusețe lăuntrică. Nu doar manuscrise s-au împodobit aici, ca nicăieri altundeva, ci oamenii s-au împodobit cu virtuți”.

Episcopul vicar a îndemnat la recunoștință, la păstrarea şi transmiterea mai departe a „duhului” ctitorului Anastasie Crimca în obştea Dragomirnei, prin grija faţă de biserică, înfrumusețarea slujbelor, promovarea preţioaselor obiecte de patrimoniu ce îi poartă amprenta şi revigorarea preocupărilor lui culturale, notează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Mormântul Mitropolitului Anastasie Crimca de la Dragomirna. Foto credit: Irina Ursachi / Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Când a construit mănăstirea Dragomirna, Mitropolitul Anastasie a înfiinţat acolo şi o bolniţă, loc unde se acordau îngrijiri medicale persoanelor vârstnice şi sărace din punct de vedere material. El este și ctitorul primului spital public din Moldova.

Vezi și: 12 aspecte mai puţin cunoscute din viaţa Mitropolitului Anastasie Crimca


Foto credit: Irina Ursachi / Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…