Nu avem o cultură minoră, deși limba română este de circulaţie restrânsă, semnalează Președintele Academiei Române

Președintele Academiei Române a explicat joi că nu avem o cultură minoră în ciuda handicapului lingvistic pus pe seama faptului că limba română este de circulaţie prea restrânsă.

„Despre cultura română s-a spus adesea şi am spus-o mai mult noi, românii, că a fost şi este o cultură minoră. Minoratul acesta s-ar fi datorat mai ales limbii române, una de circulaţie prea restrânsă, dar şi conţinutului insignifiant sau imitativ al creaţiilor noastre. La o analiză mai atentă, însă, se vede că lucrurile nu stau tocmai aşa. În scurta lui viaţă pământească, se vede cum ceea ce a făcut Eminescu a căpătat mereu dimensiuni de tot mai mare profunzime. De la poezii precum ‹La moartea lui Aron Pumnul› şi ‹Fiind băiet păduri cutreieram› până la ‹Scrisori› şi ‹Luceafărul›, versul s-a mlădiat mereu, tinzând spre perfecţiune”, a precizat Acad. Ioan Aurel Pop.

Președintele Academiei Române a precizat că nu numai Emienscu este cel care face din cultura română o cultură europeană și universală și a oferit mai multe exemple.

Totodată, academicianul a subliniat: „Creatorii români autentici nu au fost complexați niciodată de marile culturi, ci s-au simțit în largul lor – de la clasicii greci și romani până la marii reprezentanți ai curente contemporane lor din Occident. Au exprimat mereu în acest cadru general specificul locului lor şi au făcut-o cu demnitate”.

„A existat şi există handicapul limbii, pentru că nu este totuna să fii un mare poet de limba engleză sau un mare poet de limba română. Dar acest fapt e în același timp un dezavantaj și o binecuvântare fiindcă ‹patria noastră este limba română›, așa cum spunea un înaintaș la care ne gândim mai rar decât s-ar cuveni”, a spus Acad. Ioan Aurel Pop.

La evenimentul organizat de Academia Română cu ocazia Zilei Culturii Naționale, au fost rostite mai multe cuvântări. Manifestarea s-a încheiat cu recitalul „Domnule și Frate Eminescu”, susținut de actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Evenimentul a fost transmis live prin intermediul platformei Zoom.

Ziua Culturii Naționale a fost instituită în 2010 la inițiativa Academiei Române și a fost legiferată de Parlament prin Legea nr. 238/2010.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente