Noul an școlar la seminariile teologice, sub semnul rugăciunii

Elevii instituțiilor liceale de învățământ teologic ortodoxe din Arhiepiscopia Iașilor au început anul școlar sub semnul rugăciunii. La toate instituțiile au fost oficiate slujbe de binecuvântare. De asemenea, a fost prezentat mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și au fost rostite alocuțiuni din partea directorilor unităților, dar și din partea reprezentanților diferitelor instituții de stat, informează „Ziarul Lumina”.

Seminariile teologice din Arhiepiscopia Iașilor și-au deschis luni porțile pentru noul an școlar 2014-2015 cu oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei Te Deumului, în care s-a cerut revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu asupra elevilor și profesorilor.

Un moment deosebit l-a reprezentat festivitatea de deschidere de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani, care s-a bucurat în acest an de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Te Deumului la Biserica „Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Nectarie” din curtea spitalului de copii, aflat în imediata vecinătate a seminarului, din soborul slujitor făcând parte părinții profesori și părintele protopop Lucian Leonte, iar răspunsurile la strană fiind date de elevii seminariști.

Emoție și bucurie și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, care a început luni anul școlar. După oficierea Sfintei Liturghii, elevii, părinții și rudele, alături de profesori, au luat parte și la slujba de Te Deum oficiată în capela seminarului de părinții profesori, alături de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, care a ținut cuvântul de învățătură, în care a transmis arhiereștile binecuvântări ale Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, noul an școlar a debutat prin rugăciune. S-au oficiat slujba de sfințire a apei și slujba de Te Deum, s-a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și s-a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

La Seminarul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț s-a oficiat slujba de sfințire a apei, apoi s-au citit rugăciuni speciale pentru elevi și profesori.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, elevii au pășit în noul an școlar cu emoții, dar și cu forțe proaspete după vacanță și cu dor și sete de noi învățături. Festivitatea de deschidere a anului școlar a debutat cu slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți, profesori la seminar. Părintele profesor Constantin Muha, directorul instituției, a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnând elevii să profite de fiecare zi de școală ca să învețe cât mai mult și să-și croiască un drum drept în viață. De asemenea, părintele director a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul deschiderii anului școlar 2014-2015, care îndeamnă la redescoperirea și reafirmarea reperelor autentice ale educației, în contextul în care societatea este „din ce în ce mai dezorientată”, iar generațiile actuale de tineri „sunt tentate să creadă că reușita în viață constă în acumularea rapidă de bogății materiale, în trăiri intense de tip senzațional și în cucerirea unei poziții sociale proeminente”. Au fost prezenți la eveniment d-na Anca Buțincu, reprezentantul primarului municipiului în Consiliul de Administrație al Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob”, d-na agent șef principal Anișoara Sîsîiac de la Poliția Dorohoi, precum și cadre didactice, părinți, elevi absolvenți și colaboratori ai Seminarului dorohoian.

În privința Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” – Agapia, festivitatea de deschidere a anului școlar a avut loc duminică, 14 septembrie, după oficierea Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente