Nouă apariție editorială la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut recent volumul „Polieleie, mărimuri, tropare și condace de peste tot anul”, antologie întocmită și îngrijită de Pr. Prof. Dr. Nicu Moldoveanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, informează TRINITAS TV.

Potrivit explicațiilor din prefața volumului, „polieleu” înseamnă multă milă, multă îndurare, deoarece cuvântul „milă” se repetă în polieleul obișnuit, ca un refren, sub forma „Că în veac este mila lui”, la toate cele douăzeci și șase de versete ale Psalmului 135.

Polieleiele sunt de trei feluri: „Robii Domnului”, „Cuvânt bun” și „La Râul Babilonului”. Primele două sunt urmate de „Mărimuri”, numite și veliceanii sau pripeale, după cum le intitulează monahul Filotei de la Cozia, cel care le-a creat la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul celui de-al XV-lea.

Au fost adăugate aici și Troparele Învierii, ale Praznicelor Împărătești, ale Sfinților cu polieleu și fără polieleu, troparele de obște, ale unor Sfinți români, precum și condace de peste tot anul.

Volumul de cântări bisericești, pe ambele notații muzicale poate fi de folos nu numai cântăreților de strană, ci și slujitorilor sfintelor altare, studenților și elevilor teologi, dar și tuturor credincioșilor care vor să aducă slavă lui Dumnezeu prin glasurile lor.

Antologia poate fi cumpărată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul Vieții”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente