Nou regulament pentru Comisia de pictură

Comisia pentru statut și regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit ieri, 18 septembrie, la Palatul Patriarhiei, pentru definitivarea textului noului regulament pentru organizarea și funcționarea Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române, informează „Ziarul Lumina”. Noul regulament va fi propus spre aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței de lucru din perioada 28-29 septembrie.

Ședința a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a precizat că noul text al regulamentului va fi unul ‘clar, precis și nuanțat, un text care este mult îmbogățit față de textul anterior și care pune accentul pe responsabilitatea pictorilor, pe responsabilitatea clerului care conduce comunități bisericești sau monahale și pe responsabilitatea chiriarhilor care trebuie să supravegheze ca pictura bisericească să fie cu adevărat un veșmânt sfânt, liturgic’.

Preafericitul Părinte Patriarh a mai arătat că ‘arta pentru noi nu este o simplă împodobire de biserici. Arta sacră sau arta liturgică este un veșmânt al credinței și al spațiului în care noi ne întâlnim cu Dumnezeu și cu sfinții Lui. În primul rând, pictura exprimă dogma sau credința cea adevărată, în al doilea rând, ea cheamă la rugăciune și, abia în al treilea rând, arta bisericească este și o frumusețe sau o podoabă a bisericii. Comisia de pictură bisericească are o responsabilitate foarte mare, mai ales într-o vreme în care s-au construit biserici noi și care trebuie pictate. De asemenea, este o responsabilitate mare și modul în care se realizează restaurarea bisericilor și picturii existente. Este mai greu de restaurat o pictură decât de realizat o pictură nouă, pentru că trebuie respectată autenticitatea, originalitatea și epoca în care a fost realizată pictura’.

După ce textul noului regulament va fi aprobat, se va tipări și un îndrumător pentru pictură bisericească, care va conține indicații folositoare pentru clericii care coordonează lucrări de pictură sau restaurare a bisericilor.

Comentarii Facebook


Știri recente