Noile proiecte „Alege Şcoala” sunt dedicate copiilor cu părinți plecați în străinătate

Patriarhia Română continuă seria proiectelor „Alege Școala!”, intitulate de această dată „Alege Școala, consolideză familia!”, „Alege Școala pentru viitor!” și „Alege Școala pentru viață!”. Cele trei noi proiecte se derulează în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei (două proiecte) și Fundația World Vision România (un proiect) și fac parte din Programul pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate.

„Programul pilot  de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate încearcă să remedieze problematica și disfuncționalitatea care apar în familiile afectate de migrații”, a declarat părintele Constantin Naclad, managerul proiectelor „Alege Școala!”.

Proiectele se desfășoară în perioada aprilie 2021 – decembrie 2023 și cuprind 13 comunități din județele Prahova, Vaslui, Botoșani, Iași, Galați și Constanța.

„Prin noile proiecte Alege Școala! ne-am propus să continuăm dezvoltarea parteneriatului dintre Familie, Biserică și Școală, prin activități care vizează stimularea participării la educație a copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii”, a declarat părintele Florin Marica, coordonatorul proiectelor „Alege Școala!” din partea Patriarhiei Române.

„Nu există bucurie mai mare decât să faci un copil să zâmbească

În urma ediţiilor precedente a proiectului Alege Şcoala! a reieşit faptul că acei copii ai căror părinți sunt sau au fost plecați din țară, pentru o perioadă mai mare de 6 luni, manifestă probleme emoționale și comportamentale.

„Am constatat că acești copii au nevoie de foarte multă dragoste, încurajare și cultivare a încrederii”, a afirmat părintele Florin Marica.

„Prin activitățile pe care le vom derula cu copiii în cadrul acestor noi ediții ale proiectului Alege Școala! intenționăm să le dezvoltăm abilitățile sociale și de comunicare prin metode atractive și inovative. Nu există bucurie mai mare decât să faci un copil să zâmbească, să-l faci fericit, atunci când este lipsit de afectivitate părintească, iar această dimensiune o poți trăi doar în Biserică”.

Prima activitate din proiect s-a desfășurat în perioada 17 – 26 mai 2021 și a constat în organizarea unor campanii de informare la nivel local. La aceste evenimente au participat autoritățile locale, părinți, copii, dar și cadre didactice interesate de modalitățile interactive și inovative de lucru pe care proiectele „Alege Școala!” le oferă în sprijinul copiilor rămași singuri acasă.

Menținerea în sistemul de educație a peste 800 de copii

Proiectele au ca scop elaborarea și implementarea unui plan de acțiune și măsuri la nivel multiregional pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a peste 800 de copii expuși acestui risc, cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

„Proiectele cuprind zone, care conform studiilor realizate, au arătat că procentul părinților plecați la muncă în afara granițelor este unul foarte mare, iar consecințele plecării unuia sau a ambilor părinți se reflectă în mod special asupra copiilor, educația acestora având astfel de suferit”, a precizat părintele Constantin Naclad, managerul proiectelor „Alege Școala!”

„Din acest motiv ne-am gândit să intervenim prin metode specifice proiectelor Alege Școala! și să îi ajutăm să rămână aproape de școală, să aibă un viitor mai bun și să poată depăși problemele de ordin emoțional. Ne-am bucurat să vedem la nivelul comunităților implicarea și deschiderea primăriilor și școlilor, de care avem mare nevoie, pentru că ne dorim să rezolvăm și problemele legale ale părinților plecați și ale copiilor rămași acasă.”

Copiii din grupul țintă al proiectelor vor beneficia săptămânal până în luna decembrie a anului 2023 de activități de tip școală după școală, ateliere tematice, Școala de Duminică, programe de consiliere psihologică, școlară și vocațională, concursuri, excursii și de o platformă de comunicare cu părinții aflați departe de casă. Această platformă are rolul de a facilita comunicarea între școală, părinții plecați din țară și copiii rămași acasă, astfel încât părinții să fie informați și să se implice în actul educațional.

Educația copiilor este una dintre direcțiile pe care Biserica Ortodoxă Română pune accent. Prin programele educațional-catehetice pe care le-a derulat de-a lungul timpului, „Hristos Împărtășit Copiilor” și „Alege Școala!”, Biserica a reușit să reducă fenomenul părăsirii timpurii a școlii și să ofere copiilor suport educațional, duhovnicesc și vocațional.

În perioada următoare va fi selectat grupul țintă format din 810 copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate și 450 părinți/tutori, în grija cărora au rămas copiii în țară. Criteriul de bază în selecția grupului țintă este ca unul dintre părinți să fie plecat de minim 6 luni la muncă în afara granițelor țării.

Educația nu este destinată doar copiilor, ci și părinților, iar în cadrul acestor proiecte 450 de părinți vor beneficia de Școala Părinților, un program menit să vină în sprijinul provocărilor pe care le întămpină.

Proiectele „Alege Școala, consolidează familia!”, „Alege Școala pentru viitor!” și „Alege Școala pentru viață!” sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Foto credit: Alege Şcoala!

Comentarii Facebook


Știri recente