Noii sfinți români mărturisitori au fost evocați la Parlamentul României în cursul zilei de marți, în cadrul unei conferințe organizate de Comisia pentru Cultură, Arte și Mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților.
Evenimentul, intitulat „Cultură națională și eroii credinței”, a reunit nume cunoscute ale culturii și spiritualității ortodoxe, între care Părinții Profesori Vasile Gordon, Mihail Săsăujan și Constantin Necula, Părintele Conferențiar Gheorghe Holbea și alții.
Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost Răzvan Mihai Clipici, Consilier Patriarhal la Sectorul Cultură, Pictură și Restaurare al Administrației Patriarhale, care a susținut alocuțiunea „Sfinții români recent canonizați – mărturisitori ai credinței și ai demnității poporului român”.
Continuitatea credinței apostolice pe tărâm românesc
„Istoria Bisericii Ortodoxe Române este și o istorie a sfinților, o istorie în care se poate observa cum în chip vădit a lucrat Dumnezeu prin sfinții, care au luminat prin viața și învățăturile lor poporul drept-credincios”, a spus consilierul patriarhal.
„Biserica noastră a fost păstrătoarea și vestitoarea adevărului Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, primind această moștenire însemnată din propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu săvârșită pe teritoriul Dobrogei de astăzi, începând cu Sfinții Apostoli Andrei și Filip.”
Răzvan Mihai Clipici a explicat continuitatea credinței și culturii creștine ortodoxe din țara noastră ca o conlucrare între sfinți, popor, cler, ierarhi și conducătorii cetății.
„Această credință apostolică a fost întărită de jertfele mucenicilor care au mărturisit credința în Hristos, susținută de rugăciunile cuvioșilor părinți purtători de Dumnezeu, de slujirea liturgică și pastorală a ierarhilor, preoților și diaconilor, apărată de binecredincioșii voievozi și de iubitoarea de Hristos oaste, și mereu practicată cu mare evlavie de poporul român cel dreptcredincios.”
Sfințenia transcende orice context politic

Consilierul patriarhal a mai prezentat contextul spiritual și istoric în care au fost făcute cele mai recente canonizări și a enumerat noii sfinți canonizați – preoți mărturisitori sau cuvioși cu viață sfântă care au trăit în timpul prigoanei ateist comuniste.
„Acești slujitori au fost canonizați sau înscriși în calendarul Bisericii întrucât au fost constatate în viața lor semnele sfințeniei: ortodoxia credinței, viața sfântă plină de smerenie, pocăință și rugăciune, iubire milostivă față de aproapele, mărturisirea jertfelnică a credinței, iar uneori chiar facerea de minuni, precum și evlavia poporului față de ei”, a spus Răzvan Mihai Clipici.
„Biserica îi cinstește mai ales pentru că au îndurat cu bărbăție chinurile la care au fost supuși și au mărturisit credința în Hristos, chiar și în condiții de tortură și moarte, oferind astfel un exemplu viu de trăire creștină deplină.”
„Canonizarea lor este un act de recunoaștere a sfințeniei vieții lor, care transcende orice context politic, subliniind faptul că adevărata mărturisire creștină nu susține ideologii lumești trecătoare, ci valorile eterne ale credinței și ale iubirii de Dumnezeu și de aproapele”, a subliniat consilierul patriarhal, făcând trimitere la Cuvântul Patriarhului Daniel rostit în 4 februarie anul curent, la Centenarul Patriarhiei Române.
Legătura dintre cult și cultură, esențială
Delegatul Părintelui Patriarh Daniel a apreciat organizarea la Parlamentul României a conferinței dedicate noilor sfinți.
„Biserica Ortodoxă Română a sprijinit permanent cultura națională, dar și menținerea identității și a unității naționale de-a lungul veacurilor. În acest sens, Biserica a fost și este una din instituțiile cele mai importante care promovează, susține și conservă cultura națională, subliniind mai ales legătura spirituală între cult și cultură, cinstind cu evlavie pe sfinți și cu recunoștință pe eroii neamului”, a spus Răzvan Mihai Clipici.
„De aceea, privim cu speranță spre viitor atunci când vedem astfel de inițiative care pun în valoare moștenirea spirituală și culturală a Bisericii Ortodoxe Române, lăsată de înaintașii noștri – patriarhi, ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni, care au apărat și transmis credința ortodoxă de-a lungul timpului”, a încheiat consilierul patriarhal.
Conferința se încheie cu momente artistice susținute de Arhid. Mihail Bucă, Protopsaltul Catedralei Patriarhale, de Maestrul Nicolae Voiculeț (nai) și de interpreta Maria Coman.
În paralel, a fost inaugurată o expoziție de fotografie cu imagini ale Agenției naționale de presă Agerpres și un stand de prezentare de cărți despre sfinți români și eroi spirituali din gulag.
Sursa foto: Camera Deputaților