Noi stagiari pentru şantierele de pictură din ţară

Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române a organizat în zilele de 26 şi 27 ianuarie examenul de trecere la etapa de stagiatură a ucenicilor care şi-au încheiat perioada de practică regulamentară. La acest examen s-au înscris 35 de candidaţi.

Examenul de admitere pentru stagiatură s-a desfăşurat în Sala „Iustin Patriarhul“ din cadrul Centrului naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din Capitală. „În urma evaluării comisiei, procentul de promovabilitate a fost de 85%. Lucrările, în general, au avut un nivel calitativ ridicat, observându-se astfel faptul că majoritatea dintre cei care se înscriu ca să participe pe şantierele Comisiei de pictură bisericească urmează facultăţi de profil. Dacă în anii anteriori procentul celor cu studii superioare era mai mic, în ultima perioadă se observă un nivel academic mai ridicat. Examenul a constat în trei probe, şi anume un portret, un studiu anatomic şi o compoziţie cu tematică religioasă. Timpul acordat celor trei probe a fost de trei ore, iar lucrările s-au realizat în creion“, a precizat Diana Barbu, secretar tehnic la Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române.

Probele au fost apreciate cu note de la 1 la 10, iar declaraţi admişi au fost candidaţii care au obţinut media generală de cel puţin 6. „Examinarea acestei serii de candidaţi pentru stagiarii care vor intra să facă practică pe şantier ne-a arătat că, spre deosebire de alte serii, aceasta este una de bună calitate. De aceea, cred că va fi şi o serie bună de viitori pictori bisericeşti. Am apreciat în primul rând talentul, apoi pregătirea teologică pe care urmează să o facă de acum încolo şi documentarea istorică, iconografică şi aşa mai departe. Pentru noi, a fost un examen încurajator, fiindcă a fost o serie foarte bună şi astfel credem că vom spori calitatea picturilor în Biserica Ortodoxă Română“, a subliniat pr. prof. dr. Nicolae Necula, membru al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române.

Potrivit Regulamentului Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române, candidaţii respinşi la examenul de admitere pentru stagiatură, cu aprobarea Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române, se pot înscrie la o nouă examinare şi pot schimba pictorul îndrumător pe durata efectuării noii perioade de practică. Candidaţii respinşi de trei ori pierd dreptul de a se mai înscrie şi, participa la examenul de admitere pentru stagiatură. Candidaţii admişi ca stagiari se vor înscrie, după minimum 300 de zile de activitate, pe şantierele de pictură bisericească din cuprinsul Patriarhiei Române, la examenul de autorizare pentru pictori bisericeşti. Autorizaţia de pictor bisericesc le oferă acestora dreptul de a lucra în unităţile de cult din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente