Noi programe la disciplina Religie

Disciplina Religie va fi introdusă și la clasa pregătitoare. Programa școlară, redactată de o comisie specială de lucru a Patriarhiei Române, formată din specialiști în teologie și în științele educației, a fost finalizată la sfârșitul săptămânii trecute.

„La clasa pregătitoare, disciplina Religie constituie un context de învățare care valorifică în plan educativ marile întrebări ale copiilor, dar și experiențele de viață ale acestora. Educația religioasă la această clasă valorifică într-o măsură mai mică formarea de tip confesional și face apel la suportul religios pentru o educație fundamentată pe valorile moralei creștine”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr.lect.univ.dr. Dorin Opriș de la Departamentul de Științe Sociale și ale Educației din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Ca urmare a introducerii clasei pregătitoare, Comisia de lucru a Patriarhiei Române pentru elaborarea noilor programe la disciplina Religie va modifica și programele pentru clasele I-IV.

„Programele școlare de Religie la clasele I-IV se vor modifica, în următoarea perioadă, pornind de la temele majore aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În acord cu acestea și cu competențele generale stabilite în cadrul comisiei de lucru, vor fi elaborate competențele specifice, vor fi precizate conținuturile învățării, exemple de activități de învățare, precum și unele recomandări de abordare a conținuturilor. La clasele I-IV, temele majore urmează parcursul început la clasa pregătitoare și își propun valorificarea în context școlar a unor aspecte centrale ale credinței noastre: la clasa I – Omul este cu Dumnezeu prin credință și rugăciune, la clasa a II-a – Dumnezeu este Iubire, la clasa a III-a – Dumnezeu este Viața, iar la clasa a IV-a – Dumnezeu este Calea„, a mai menționat Pr.lect.univ.dr. Dorin Opriș.

Clasa pregătitoare va fi introdusă începând cu anul școlar 2012-2013. Copiii vor avea o oră de Religie pe săptămână.

Comentarii Facebook


Știri recente