Niciodată nu e prea târziu: Deținuții de la Jilava învață să scrie cu preotul Marius Ilie

Marius Ilie este preotul care din această vară a preluat slujirea capelei din Penitenciarul Jilava. El a inițiat un program prin care îi învață pe deținuți să scrie și să citească. Cel mai în vârstă elev are 48 de ani.

Dimineața slujește la capelă, apoi primește oameni la consiliere, iar după masa de prânz începe cursurile.

Părintele crede că niciodată nu e prea târziu să te întorci la școală, mai ales că educația este cea care te poate ține departe de infracțiuni: „Au făcut anumite probleme, anumite infracțiuni pentru că într-adevăr, și școala le-a lipsit, pentru că n-au conștientizat în momentele respective ceea ce au făcut”, spune preotul.

„Părinte, aș vrea să vă mulțumim pentru ce faceți pentru noi”, spune Nicu Ciuraru, un bucureștean de 48 de ani care în urmă cu opt luni a fost transferat de la Rahova la Jilava.

„Vreau să învăț ca să pot să citesc la televizor și dacă vreau să scriu la cineva, să scriu eu cu mâna mea, să nu dau la altul să scrie. E foarte greu să dai la cineva să scrie, să nu scrii tu cu mâna ta la familie acasă”

Vezi mai multe imagini de la cursurile ținute de Pr. Marius Ilie într-un material realizat de Libertatea.

Educația este un drept fundamental, iar persoanele lipsite de libertate se pot înscrie la școală în cadrul programului „A doua șansă”.

Anul trecut, peste 700 de deținuți din toată țara au urmat cursurile școlii primare, arată articolul citat. În plus, dacă participă la aceste activități, deținuților li se taie din perioada de detenție până la prezentarea în fața comisiei de eliberare condiționată. Programul preotului Marius Ilie este unul separat de cel al Ministerului Educației.

Un studiu din 2018 realizat de UNICEF arăta că 6% din populația României este analfabetă și că 41% dintre elevii români au mai puțin de zece cărți acasă și cam același procent dintre adolescenții de 15 ani citesc cu dificultate.

Sursă foto: Libertatea

Comentarii Facebook


Știri recente