Lansare de carte: Nepotul Episcopului Ioan Mihălțan i-a dedicat ierarhului un volum omagial

Nepotul Episcopului Ioan Mihălțan i-a dedicat ierarhului un volum omagial intitulat „Vlădica Ioan Mihălțan, părinte iubitor și slujitor devotat al Bisericii străbune”.

Lucrarea scrisă de Pr. Vasile Mihălțan, din satul Ohaba, apare la Editura Reîntregirea, la zece ani de la moartea Episcopului Ioan al Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Evenimentul de lansare a avut loc joi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia în prezența a doi Mitropolitului Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului și a Arhiepiscopului Irineu al Alba Iuliei.

Pr. Dumitru Abrudan, IPS Irineu, IPS Andrei, Pr. Ioan Chirilă. Foto: Reîntregirea

În cuvântul adresat celor prezenți la eveniment, Arhiepiscopul Irineu a reliefat chipul de smerenie al episcopului omagiat.

Ierarhul a spus despre Episcopul Ioan Mihălțan că „prin slujire liturgică și propovăduire harismatică a avut un rol important în ceea ce a reprezentat promovarea valorilor noastre etnice și păstrarea nealterată a dreptei credințe”.

Totodată, Mitropolitul Andrei a evidențiat profilul de părinte iubitor al celui care a fost un „slujitor devotat al păstoriților săi și un vajnic apărător al Bisericii strămoșești”.

Pe parcursul manifestării, potrivit Reîntregirea, au luat cuvântul numeroși oaspeți, între care: Pr. Prof. Ioan Chirilă, Pr. Prof. Dumitru Abrudan ȘI Pr. Vasile Bota, din Eparhia Oradiei.

Episcopul Ioan Mihălțan

Episcopul Ioan Mihălțan s-a născut în data de 27 septembrie 1926, din părinții Vasile și Ana, în localitatea Ohaba, județul Alba.

În perioada 1947-1951, a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind hirotonit, în anul 1951, preot celib pe seama paraclisului Institutului Teologic din Sibiu.

A fost apoi păstor al comunității credincioșilor din localitatea Ohaba, pentru ca, la începutul anului 1990, să fie chemat la înalta treaptă a slujirii arhierești.

Între anii 1990-1992, părintele Ioan Mihălțan a fost Arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, iar din anul 1992 și până în data de 1 ianuarie 2007 a ocupat demnitatea de episcop titular al aceleiași eparhii.

Pe lângă slujirea arhierească, părintele episcop Ioan a fost profesor în cadrul instituțiilor teologice universitare din Cluj-Napoca și Oradea, predând disciplina „Îndrumări misionare și ecumenism”.

Episcopul Ioan Mihălțan. Foto: Episcopia Oradiei

Episcopul Ioan Mihălțan a publicat o serie de lucrări, studii și articole de un real folos în plan misionar-pastoral. S-a stins din viață în data de 17 martie 2008, fiind înmormântat în localitatea sa natală, Ohaba.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…