Necropola domnitorului Mihai Viteazul vizitată de ierarhi străini

Mănăstirea Dealu a fost vizitată luni de Mitropoliţii Bartolomeu de Smirna, Gabriel de Nea Ionia și Philadelphia şi de Pr. Ioan Sauca, Rectorul Institutului Ecumenic de la Bossey din Elveția.

Oaspeţii din Patriarhia Ecumenică, respectiv Biserica Ortodoxă a Greciei, au fost însoţiţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.

Mănăstirea Dealu

Mănăstirea Dealu se află în localitatea Viforâta, comuna Aninoasa, la 6 km de reședința județului Dâmbovița.

Întemeietorul inițial al Mănăstirii de lângă Târgoviște nu este cunoscut, însă pe vatra vechiului așezământ Radu cel Mare a ctitorit la sfârșitul secolului XV actualul lăcaș de închinare, turnul clopotniță și câteva clădiri de chilii. Biserica a fost sfințită în 4 decembrie 1501.

În pronaosul Bisericii mari a Mănăstirii Dealu se află unul dintre cele mai mari spaţii funerare din ţară. În partea dreaptă a necropolei este înmormântat capul domnitorului Mihai Viteazul (1592-1601), iar în stânga este mormântul domnitorului Radu cel Mare.

A fost resfinţită în anul 2018 de Părintele Patriarh Daniel.

Mănăstirea Stela

Din programul vizitei din data de 12 august au făcut parte Mănăstirea Stelea şi Curtea Domneasca din Târgoviște.

La Mănăstirea Stelea ierarhii s-au întâlnit cu profesori de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște și de la Seminarul Teologic Sf. Ioan Gură de Aur.

Oaspeţii s-au aflat în România cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Ei au participat la manifestările religioase şi culturale organizate în perioada 10-11 august la Târgovişte cu ocazia împlinirii a zece ani de la aducerea moaştelor Sfântului Nifon din Muntele Athos.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei

Comentarii Facebook


Știri recente