Mitropolitul de Smirna la Târgoviște: Și Sfântul Nifon a trăit vremuri de confuzie. Mesajul său pentru noi

Mitropolitul Bartolomeu de Smirna, din cadrul Patriarhiei de Constantinopol, a fost prezent duminică, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, la Târgoviște. În predica sa, ierarhul a evidențiat mesajul pe care ni-l transmite nouă astăzi acest sfânt care nu a trăit vremuri liniștite din punct de vedere social și politic, dar și-a găsit liniștea și echilibrul  în Dumnezeu.

„Fraților, Patriarhul Nifon a trăit în vremuri asemănătoare cu cele în care trăim și noi. În vremea sa aproape totul se afla într-o stare de confuzie generală. Totul era într-o contradicție generalizată, totul se afla sub amenințare”, a spus Mitropolitul Bartolomeu.

Isihia, rugăciunea, iubirea

„În această introversiune inutilă, de suprafață, de multe ori neesențială și ipocrită care-i caracterizează pe oamenii din vremurile noastre, Sfântul Nifon, ca purtător al duhului neptic și isihast al Constantinopolului și al Sfântului Munte, ne propune curățirea interioară, isihia și rugăciunea”, a continuat ierarhul.

„Egoismului vremurilor noastre i se propune iubirea jertfelnică a aproapelui ca unicul mod de viață plăcut lui Dumnezeu”.

„Tendinței de afirmare a propriei persoane a oamenilor contemporani i se propune smerenia adâncă, după modelul propriei vieți a Sfântului Nifon, care L-a făcut cunoscut pe Hristos prin exemplul său personal”, a adăugat IPS Bartolomeu.


Sfânta Liturghie a fost oficiată în parcul Catedralei din Târgoviște, în apropierea ruinelor vechii mitropolii unde a păstorit în secolul XV Sfântul Ierarh Iosif.

Au slujit împreună cu Mitropolitul de Smirna: Mitropolitul Gabriel de Nea Ionia şi Filadelfia, Arhiepiscopul Nifon al Târgoviștei și Episcopii Ignatie al Hușilor, Veniamin al Basarabiei de Sud, Visarion al Tulcii, Gurie al Devei și Hunedoarei și Siluan al Ungariei.

Mii de credincioși au fost prezenți în zilele de 10 și 11 august la Târgoviște pentru a aduce cinstire moaștelor Sfântului Nifon la zece ani de la aducerea lor din Sfântul Munte Athos.

Sărbătoarea Ocrotitorului Arhiepiscopiei Târgoviștei a fost deschisă sâmbătă seara cu procesiunea tradițională la care au participat peste 3.000 de tineri din eparhie.

În cadrul unor festivităților organizate cu ocazia acestei sărbători, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon le-a oferit premii elevilor care au obținut rezultate deosebite la Concursurile şi Olimpiadele Naţionale.

Tot duminică, a fost resfințită catapeteasma restaurată a Catedralei din Târgoviște.

Foto: captură video YouTube / Arhiepiscopia Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente