„Născătoarea de Dumnezeu este cea mai dragă fiinţă pe care o are Biserica” – PS Ieronim Sinaitul

„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu este cea mai dragă fiinţă pe care o are Biserica. O cinstim pentru că este chip al sfinţeniei şi a devenit pentru noi o rugătoare neîncetată”, a spus vineri PS Ieronim Sinaitul în Catedrala Patriarhală.

Credincioşii participanţi la Denia Acatistului Bunei Vestiri au ascultat la finalul slujbei cuvântul ierarhului care a făcut referire la rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii.

„Acest imn de rugăciune deosebită a Bisericii cuprinde întreaga istorie a mântuirii. Fecioara Maria a răspuns din partea umanităţii la chemarea lui Dumnezeu de mântuire. Sfânta Fecioară Maria este cea care prin cuvântul său a făcut posibilă întruparea Mântuitorului Hristos”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

Maica Domnului „încurajează toate familiile creştine, viaţa virtuoasă, apropierea de Biserică” şi este un sprijin pentru credincioşii care doresc să progreseze în urcuşul duhovnicesc.

„Pe lângă întristările şi eforturile fiecăruia de îmbunătăţire duhovnicească, de luptă cu greutăţile, bolile, neajunsurile, păcatele, avem şi această încurajare: prezenţa Maicii Domnului în viaţa noastră şi a Bisericii”, a mai surprins PS Ieronim.

Utrenia sâmbetei din săptămâna a V-a Postului Mare este o Utrenie specială care se oficiază vineri seara. În timpul acestei slujbe s-a cântat în patru fragmente Acatistul Bunei Vestiri, atribuit Sfântului Cuvios Roman Melodul, care datează din secolul al VI-lea.

Deniile sunt slujbe specifice Postului Mare. Cuvântul Denie provine din cuvântul vdenia și înseamnă slujba Utreniei săvârșită seara, fără a fi însă unită cu Vecernia și cu Litia, ca în cazul Privegherii din ajunul duminicilor, a sărbătorilor împărătești și a sfinților cu priveghere.

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente