Muzica bisericească în Festivalul Logos, la Arad

La Facultatea de Teologie din Arad a avut loc joi seara, 28.05.2015, conferinţa publică, „Dumnezeire şi umanitate în muzica bizantină”, susţinută de Arhid. Dr. Adrian Maziliţa. Prin expunerea de filme documentare religioase, cu teme liturgice, Festivalul Logos promovează valenţele doxologic-spirituale ale cultului liturgic, ortodox. Într-o prezentare diacronică, Părintele Adrian Mazilița a vorbit despre muzica bisericească în antichitatea creștină, a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar-administrativ şi coordonator festival.

De asmenea, au fost evidențiate, prin exemple muzicale, momentele şi personalităţile importante care au marcat evoluţia acestei arte încă din primele veacuri creştine, până în perioada Sfântului Ioan Cucuzel.

Punctul central al coferinței l-a constituit abordarea teologică și prezentarea cu argumente scripturistice, istorice, liturgice şi patristice a unui gen de cântare melurgică apărut în perioada isihasmului – gen numit cratima sau tererem – aceste cuvinte neînţelese, care exprimă muzical teologia apofatică, în sensul neputinţei omului de a-L lăuda pe Dumnezeu cu cuvinte omeneşti, ca asemănare cu îngerii care-l slăvesc pe Dumnezeu prin cuvinte negrăite, tereremul reprezentând corespondentul liturgic al teologiei isihaste, şi, ca şi isihasmul, este o invitaţie adresată omului de a se ridica deasupra gândurilor şi raţionamentelor pentru a atinge unirea cu Dumnezeu.

Părintele Adrian a mai subliniat faptul că „tererem-ul este menit să exprime prin sunete fără cuvinte ceea ce este de neexprimat prin cuvinte, despre Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente