Muzeul Mănăstirii Nucet

La 16 kilometri de Târgoviște, în partea de sud-vest a județului Dâmbovița se află Mănăstirea Nucet, ctitorie a jupanului Gherghina Parcalab – unchiul domnitorului Radu cel Mare.

Așezământul monahal a fost reînființat în anul 1994, iar zece ani mai târziu a fost inaugurat Muzeul Mănăstirii Nucet.

Colecția muzeală cuprinde documentații arheologice și de arhitectură, documente de arhivă referitoare la ctitori, danii, icoane, obiecte liturgice, carte veche.

La parterul muzeului sunt expuse pietrele de mormânt ale ctitorilor, descoperite în pronaosul Bisericii în timpul lucrărilor de restaurare.

Dintre toate manastirile din zona Targovistei medievale, Nucetul a fost, pana nu de mult, singura manastire situata la sud. A doua manastire ca importanta dupa manastirea Dealu a facut parte din fortificatia de aparare a Cetatii de Scaun.

Data infiintarii a fost controversata. Varianta recunoscută de majoritatea istoricilor este cea după care manastirea ar fi ctitoria jupanului Gherghina Parcalab și a soției sale, Neaga. Dintr-un document de la 23 ianuarie 1516, emis de Cancelaria lui Neagoe Basarab, aflam cum Vlad Calugarul, domnul Tarii Romanesti intre 1485-1495, o inzestrase cu domenii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…