Muzeul Etnografic din satul Buda inaugurat. Proiectul a prins viaţă datorită unui elev seminarist

Muzeul Etnografic din satul Buda a fost inaugurat duminică de Ziua Naţională a României.

Ideea proiectului aparţine familiei Mihăilă din satul Buda, în special tânărului Mihăilă Alin, elev al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.

Tânărul a moștenit această pasiune de a readuce în lumină satul tradițional românesc de la părinții lui, informează Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

În demersul său el a fost sprijinit de familie, atât moral, cât și financiar, reușind ca într-un timp foarte scurt să reabiliteze casa străbunicilor, ajutat fiind de vărul său Dumitru David.

„Într-o seară, gândindu-mă la ce aș putea face pentru a promova valoarea satului natal, am descoperit această oportunitate de a înființa un muzeu etnografic. La începutul proiectului, foarte puține persoane credeau în finalizarea lui. Primeam critici din toate direcțiile. Toată lumea spunea că este un timp pierdut”.

„În ciuda tuturor obstacolelor, mi-am continuat activitatea, nădăjduind că, ușor, ușor, voi ajunge la ceea ce mi-am propus. Vreau să subliniez faptul că au fost în jurul meu oameni care m-au sprijinit, au crezut în mine și în potențialul meu”.

„Am avut un scop foarte bine definit: de a pune accent pe valoarea țăranului român de altădată. Aceasta a fost premisa de la care am pornit și pe care o voi susține până la capăt”, a subliniat Mihăilă Alin.

La eveniment au participat preoți din comuna Blăgești, reprezentanți ai autorităţilor locale, cadre didactice din învățământul primar și universitar, alături de credincioșii satului Buda.

La finalizarea muzeului au participat și oameni din sat care au dorit să contribuie cu obiecte tradiționale vechi, pentru a sprijini munca celor doi tineri.

După slujba de sfințire a avut loc un program artistic încununat prin intonarea de toți cei prezenți a Imnului Național „Desteaptă-te, române!”.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente