Muzeul dedicat „Pictorului florilor” se redeschide. Slujba de binecuvântare, oficiată de IPS Teofan

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan va oficia, vineri, slujba de sfinţire a noului Muzeu „Ştefan Luchian” din oraşul Ştefăneşti, a anunţat Muzeul Judeţean Botoşani. Evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00, când vor debuta festivităţile de redeschidere a muzeului şi va fi vernisată expoziţia de bază.

„Redeschiderea acestui edificiu muzeistic şi inaugurarea expoziţiei de bază se vor derula în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a membrilor Parlamentului României, a reprezentanţilor muzeelor naţionale şi judeţene, ai Ministerului Culturii, ai altor instituţii de cultură”, transmite  Muzeul Judeţean Botoşani.

Muzeul a funcţionat în perioada 1989 – 2007, însă a fost închis după ce imobilul s-a degradat. Clădirea a fost reabilitată de Consiliul Judeţean.

Expoziţia de bază cuprinde piese de artă plastică şi de sculptură din colecţiile Muzeului Judeţean, dar şi bunuri culturale aparţinând familiei pictorului.

„Poetul plastic al florilor

Pictorul Ştefan Luchian, supranumit „poetul plastic al florilor”, s-a născut în data de 1 februarie 1868 la Ştefăneşti, judeţul Botoşani.

Ștefan Luchian a pictat și trei biserici ortodoxe: Biserica „Sfântul Alexandru” din Alexandria; Biserica „Sfântul Nicolae” din Tulcea și Biserica Brezoianu din Bu­curești (demolată de auto­ritățile comuniste).

„A fost un om al rugăciunii și al discreției. Când era foarte bolnav, mai ales în ultimii ani ai vieții marcați de o cumplită suferință, se ruga foarte mult și cu greu mai picta, uneori chiar ­fiindu-i legat penelul de degetele paralizate pentru a așeza pe pânză o floare sau vreun chip”, spunea Episcopul vicar Timotei Prahoveanul la centenarul trecerii sale în veşnicie.

S-a stins din viaţă pe 28 iunie 1916 la Bucureşti.

Foto credit: Muzeul Judeţean Botoşani/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente