Muzeul de Istorie din Bucureşti: lansare de DVD și acordarea distincției „Crucea Patriarhală pentru mireni”

La Muzeul de istorie din București, în Sala Lapidarium, a avut loc miercuri, 31 august 2016, lansarea DVD – ului Salvatorul bisericilor condamnate.

Materialul este un documentar care ne prezintă lăcașurile salvate în perioada comunistă prin metoda ing. dr. Eugeniu Iordăchescu de translare a monumentelor istorice.

Pentru aceste merite deosebite, Domnul Iordăchescu a primit distincția Crucea Patriarhală pentru mireni din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Distincția i-a fost oferită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Patriarhului României la acest eveniment.

În cuvântul său, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a mulțumit Domnului inginer pentru salvarea bisericilor.

Biserica arată în mod deosebit recunoștință pentru Domnia sa pentru faptul că prin experiența dumnealui, cu darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu și le-a cultivat, a lucrat și a fost și sfetnic pentru trei patriarhi ai României. Domnule inginer, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel vă mulțumim pentru osteneala dumneavoastră, pentru ceea ce ați făcut, pentru faptul că dumneavoastră reprezentați pe acei români care țin la istoria lor și care au făcut ce a fost posibil pentru a salva cât s-a mai putut salva. Patriarhul României vă conferă cu acest prilej cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române: «Crucea Patriarhală pentru mireni», a spus Preasfinția Sa.

Prezentarea DVD-ului a fost realizată de Domnul Consilier Patriarhal Ciprian Olinici, directorul Televiziunii TRINITAS a Patriarhiei Române.

Această moștenire pe care istoria ne face datori să o păstrăm și să o promovăm. Am încercat să o aducem în aceste producții editoriale care sunt reunite într/un DVD care pornește de la fapte pentru a ajunge la un om care nu a salvat ziduri, care nu a salvat doar niște construcții, ci în primul rând care a salvat o lecție de istorie atât de necesară fiecărei generații care își caută într-un firesc identitatea, a precizat Cons. Ciprian Olinici, după cum informează Radio TRINITAS.

Ziua de astăzi a reprezentat pentru inginerul Eugeniu Iordăchescu o încununare a carierei. Domnia sa a mulțumit, în cuvântul său, Patriarhului României pentru distincția oferită.

Mulțumesc tuturor celor care au vorbit. În acel moment mai dificil, cum era cel din perioada comunistă, nu a fost simplu și a fost o conjunctură deosebită. Să ne ajute Dumnezeu să mai putem face. Mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru distincția oferită și doresc să menționez faptul că am lucrat în timpul păstoririi a trei patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Vezi și: Eveniment la Muzeul de Istorie din Bucureşti: Lansarea DVD-ului „Salvatorul bisericilor condamnate”

Documentar Trinitas TV prezentat la Veneţia

 

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente