Muzeu unic în România la Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia din județul Neamț va oferi tuturor pelerinilor posibilitatea de a admira un muzeu vivant, unic în România: o casă monahală funcțională. Muzeul va fi inaugurat duminică, 11 august, informează „Ziarul Lumina”.

Începând de duminică, turiștii și pelerinii ce vor trece pragul celebrei mănăstiri nemțene vor putea admira un muzeu ce poartă marca locului încărcat de spiritualitate de la Agapia. Este vorba despre o casă monahală funcțională, o inițiativă cu caracter singular în circuitul muzeal din România. „Este un muzeu vivant, pentru că are atelierele în desfășurare, iar casa, locuită de obștea ei, nu și-a pierdut sufletul. Viața în casă se desfășoară în parametrii ei, puțin stânjenită de prezența vizitatorilor. Este singurul muzeu de acest fel din țară și avem semnale că nici în străinătate nu prea există”, a explicat muzeograful Eva Giosanu, de la Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași, specialistul desemnat să se ocupe de acest proiect.

Muzeul constituie ultima etapă a parteneriatului între Mănăstirea Agapia și Complexul Național Muzeal „Moldova” privind cercetarea patrimoniului cultural deținut de ansamblul monahal și valorificarea științifică a acestuia. „Casa monahală este deschisă spre vizitare din dorința de a veni în întâmpinarea celor care ajung la mănăstirea noastră și a persoanelor care vor să cunoască mai mult viața monahală. Este una dintre cele mai vechi clădiri ale mănăstirii, ridicată, se pare, odată cu biserica și incinta, între anii 1642 și 1647, de către hatmanul Gavrilă, fratele domnitorului Vasile Lupu. Prin urmare, această casă este o mărturie a vechimii Mănăstirii Agapia și a acestui așezământ monahal. Vizitând-o, pelerinii și turiștii vor descoperi frumusețea vieții monahale, care se reflectă chiar și în dimensiunea materială, adică în spațiul în care locuiește monahul, în încăperea sau, respectiv, în chilia sa”, a explicat maica Maria Giosanu, muzeograful Mănăstirii Agapia.

Casa a fost locuită neîntrerupt, timp de câteva secole, începând cu veacul al XVII-lea, mai întâi de călugării care au viețuit aici, apoi de maici. Partea de sus a casei a suferit, în timp, diverse modificări specifice epocilor pe care le-a traversat, însă demisolul s-a păstrat intact. Căsuța-muzeu cuprinde patru încăperi sus, iar la demisol două chilii. De asemenea, aici funcționează și trei ateliere: atelierul de țesut și broderie, atelierul de olărit, redeschis după 53 de ani, și atelierul de brutărie, în cadrul cărora vor putea fi urmărite practicile prin care călugărițele s-au întreținut de-a lungul vremii. Toate aceste ateliere vor fi deschise publicului larg, vizitatorii putând să se implice direct, să observe și să încerce diverse operații. Tot pentru vizitatori a fost amenajată și „Casa oaspeților”, un loc de relaxare, în care se pot odihni sau pot lua masa.

Proiectul dezvoltat de Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași și Mănăstirea Agapia a urmărit trei obiective de interes: remodelarea Muzeului de Artă „N. Grigorescu”, remodelarea Casei memoriale „Al. Vlahuță” și înființarea Muzeului vivant Agapia. (Articol semnat de Otilia Bălinișteanu și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 10 august 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente