Municipiul Galaţi a găzduit un concurs naţional cu caracter etnografic  

90 de elevi din 30 de județe au participat, în perioada 2-5 iunie 2018, la concursul național interdisciplinar „Cultură şi civilizaţie în România“ dedicat dimensiunilor culturale, istorice şi religioase ale unor comunităţi locale.

Fiecare județ a fost reprezentat de o echipă alcătuită din trei elevi din clasele 9-12 (13 după caz), însoţiţi de un profesor.

Concursul desfăşurat la Galaţi a cuprins trei secţiuni în care au fost analizate dimensiunile culturale, istorice şi religioase ale unor comunităţi locale.

În proba teoretică fiecare echipă a pregătit un portofoliu care a cuprins prezentarea scrisă din perspectiva teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate.

Proba practică a avut în vedere susţinerea sau ilustrarea temei alese și prezentarea proiectului.

Deschiderea oficială în prezenţa Arhiepiscopului Casian

Deschiderea oficială a concursului a avut loc sâmbătă, 2 iunie, în sala „Aula Magna“ a Universităţii „Dunărea de Jos“, în prezenţa Arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos.

Ierarhul a adresat un cuvânt de binecuvântare participanților şi a realizat o scurtă prezentare a celor doi termeni ce definesc tema întâlnirii de la Galați: „cultură“ şi „civilizaţie“.

La final, el le-a urat succes elevilor la probele concursului.

În încheierea competiţiei, pe scena amfiteatrului a avut loc un program artistic care a cuprins dansuri și cântece tradiționale românești și grecești.

Festivitatea de premiere

În ziua de 4 iunie a.c. participanții au vizitat Mănăstirea „Sfânta Treime“ – Buciumeni, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Festivitatea de premiere a avut loc în 5 iunie la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna“ din Galați.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației Naționale prin Inspectoratul Școlar Județean Galați, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Universitatea „Dunărea de Jos“, Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ și Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna“ din Galați.

Arhiepiscopia a oferit diplome şi suma de bani pentru premiile speciale, precum și daruri constând în cărți, reviste și iconițe pentru toți participanții concursului.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente