Munca psaltului nu se termină odată cu slujba din biserică: PS Nichifor la Zilele Psalților Români

Cântarea psaltică este podoabă aparte a slujirii aduse Domnului, dar munca psaltului nu se termină odată cu slujba oficiată în biserică, a spus Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul vineri, la inaugurarea celei de a doua ediții a Zilelor Psalților Români.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a explicat rolul jucat de cântare în slujba adusă lui Dumnezeu atât în Vechiul, cât și în Noul Testament.

„Prorocul David, atunci când se gândea la Templul Domnului, își bucura inima. Și înălțându-se Templul Domnului în vremea lui Solomon, orice detaliu a fost făcut cu o dărnicie și cu un belșug de negândit până atunci. Atunci când au purces la ridicarea și împodobirea lui, au făcut-o cu dărnicie peste măsură. În Templu se aflau cărțile Legii, chivotul. Fiecare stâlp al Templului, fiecare loc era gândit cu o bogăție aparte, în cele mai mici detalii. Poporul era sărac dar înțelegea că era o întâlnire cu Dumnezeul cel Viu, a cărui binecuvântare o cunoșteau”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Această podoabă covârșitoare exprima un prinos de recunoștință și de cinstire a lui Dumnezeu de către popor. Această cinstire nu se rezuma doar la frumusețea Templului, ci și la o cinstire a slujirii și la o alegere aparte a slujitorilor Lui. În Noul Legământ, slujirea a fost descoperită de Dumnezeu Apostolilor, până în zilele noastre, păstrată după învățătura lor, consemnată în cărți, în documente. […] O podoabă aparte a slujbei și a Templului este și cea a cântării”, a adăugat ierarhul.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a spus că Zilele Psalților Români este o ocazie pentru a face pomenirea acestora atât în plan cultural, cât și liturgic, „rugându-ne Domnului să-i răsplătească pentru osteneala și jertfa lor”.

„Îi cinstim așa cum se cuvine, pentru că munca psaltului nu se termină în momentul în care s-a terminat slujba, ci continuă când, de acasă sau în tihnă, se apleacă pentru a studia o cântare, pentru a crea o altă cântare, pentru că munca psaltului este una creativă – pentru a bucura pe Dumnezeu și pe oameni, în numele lui Dumnezeu”, a mai precizat ierarhul.

Alături de psalții români, la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost pomenit și Lykourgos Angelopoulos, mentorul Corului Byzantion.

 

Zilele Psalților Români continuă sâmbătă cu o sesiune de comunicări științifice online, transmise pe conturile de YouTube şi Facebook ale Corului academic „Byzantion”.

De la ora 16.00, la Catedrala Mitropolitană are loc slujba Vecerniei unită cu Litia, iar duminică, 15 mai, de la ora 19.00, „Zilele Psalților Români” vor culmina cu un concert de muzică bisericească intitulat „Sfântul Paisie de la Neamț și Arta Psaltică”.

Vor cânta Corul „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Corul „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Episcopiei Huşilor, Corul Academic „Byzantion” şi Corul de copii „Mini Byzantion”.


Zilele Psalților Români este o manifestare organizată la Iași de Asociația Culturală Byzantion, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Evenimentul, anul acesta la a doua ediție (13-15 mai 2022), își propune să evoce personalitățile Artei Psaltice de pe teritoriile locuite de români și se desfășoară pe două direcții: una științifică și cealaltă liturgică și artistică.

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente