Mulțumiri aduse lui Dumnezeu în ziua de naștere a Patriarhului Daniel

Patriarhul României a împlinit luni vârsta de 68 de ani. Această aniversare a fost marcată, ca de obicei, prin rugăciuni de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru realizările recente din viața Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Slujba de Te Deum a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a transmis și un mesaj de felicitare Patriarhului României.

”Satul mic care a dat un om mare

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat mediul în care și-a petrecut primii ani din viață actualul Patriarh al României: satul Dobrești al anilor 50.

În acest „sat mic care a dat Bisericii un om mare”, ierarhul a spus că se trăia foarte frumos: oamenii lucrau pământul, știau ce să facă cu roadele, erau harnici, milostivi și primitori de străini.

„Copiii acestor oameni mergeau la școală, uneori înfruntând nămeții, câțiva kilometri depărtare”, a adăugat PS Timotei Prahoveanul, citând mărturia unei doamne din Dobrești, colegă de școală cu actualul Patriarh.

Într-o astfel de atmosferă s-a format „un ierarh care s-a dăruit din tinerețe și a iubit mai mult decât orice Biserica”.

Preasfinția Sa a amintit că Patriarhul Daniel a primit educație bună de la mama sa de viță nobilă și de la tatăl său care era învățător.

„Evlavioasa Stela Ciobotea, căsătorită cu un învățător, provenea din familia unui fost administrator al moșiei pe care munceau țăranii din Dobrești”, a precizat ierarhul.

PS Timotei oficiază Te Deum în ziua de naștere a Patriarhului Daniel. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Deși în perioada comunismului a fost înstrăinată de cea mai mare parte a terenurilor pe care le deținea, familia a păstrat obiceiurile bune pe care le aveau până atunci, a explicat Preasfinția Sa, făcând referire la faptul că mama Părintelui Patriarh îl primea mereu pe ieromonahul Ieronim atunci când venea să slujească în biserica Sfintei Parascheva din comunitate.

„Slujea la câteva sate și călătorea pe jos vară și iarnă pentru a sluji măcar o dată pe lună și în mica biserică a satului Dobrești. Acolo, la Dobrești, era găzduit tocmai de familia Ciobotea. Mama familiei îl aștepta cu bucurie și făcea bucate și plăcinte”, a spus Episcopul vicar despre ieromonahul Ieronim (devenit între timp arhimandrit) pe care l-a cunoscut personal.

„Părintele Ieronim i-a luat pe copiii acestei familii la biserică, iar unul dintre ei a învățat rugăciunile, mișcările liturgice și chiar a urcat în turnul clopotniței ca să vestească și altora începutul slujbelor”, a adăugat PS Timotei Prahoveanul făcând referire la Părintele Patriarh.

După ce a conturat imaginea satului Dobrești din copilăria Patriarhului, Preasfinția Sa a evidențiat dragostea actualului conducător al Bisericii noastre față de sat în general, dar și față de satul natal, unde a ctitorit o mănăstire.

„Cine avea să înțeleagă mai târziu că un ierarh care s-a născut într-un sat păstrător al tradițiilor, al hramurilor Bisericii, al primirii de oaspeți și al bunelor rânduieli avea să se îngrijească de atâtea alte sate rămase fără biserică?”, a încheiat ierarhul.

”Satul natal este un Betleem Sfânt

La rândul său, Părintele Patriarh a mulțumit pentru felicitări și a subliniat faptul că „aniversările sunt mijloace de pastorație mai intensă, dar și de bucurie mai intensă”.

Preafericirea Sa a apreciat cuvintele Episcopului vicar despre satul Dobrești.

„Pentru fiecare dintre noi, satul natal este un Betleem Sfânt, o binecuvântare de la Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.

„Ne gândim cu respect deosebit la toți locuitorii jertfelnici ai satelor de la începuturi până astăzi și din viitor. De aceea, Anul Omagial al satului românesc nu este închinat în abstract, ci concret: preoților, învățătorilor și primarilor gospodari sau oamenilor fruntași din sate”.

PF Daniel la slujba de Te Deum oficiată la împlinirea vârstei de 68 de ani. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a rugat lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor părinților, profesorilor și tuturor celor care l-au ajutat sa se dezvolte duhovnicește.

Printre persoanele care l-au felicitat personal pe Patriarhul Daniel cu ocazia zilei de naștere s-a numărat și Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte care a dat mărturie despre „extraordinara statornicie și perseverență cu care zi de zi și an de an ați reușit să călăuz Biserica Ortodoxă”.

„Sunt convins că datorită viziunii și dinamismului creator care Vă caracterizează, responsabilității și fidelității Preafericirii Voastre față de valorile fundamentale ale neamului românesc, Biserica Ortodoxă Română va continua să joace un rol deosebit de important în societatea românească”, a spus printre altele Victor Opaschi.

În mesajul de felicitare adresat, Victor Opaschi a apreciat inițiativele Bisericii pentru satul românesc.


Sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment!

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente