Moșii de vară, o altă zi a iubirii. Ce fac creștinii din dragoste pentru cei adormiți. Date de pomenire

Creștinismul, fondat pe Legea Iubirii, pe jertfa supremă și pe Învierea Domnului, are, inevitabil un cult pentru cei adormiți bazat pe iubirea care străbate dincolo de mormânt.

În cuvântările sale, Patriarhul Daniel a numit adesea pomenirea morților „act de iubire”, „act de credință” și „act de speranță”.

„Cei adormiți ştiu ce facem pentru ei şi simt când îi pomenim cu dragoste, punem lumânări şi flori pe mormânt şi sărutăm sfânta cruce cu nădejdea învierii celei de obşte” – Patriarhul Daniel.

Ce fac creștinii din dragoste pentru cei adormiți

Pomenirea morților nu constă doar în a oferi milostenie pentru sufletele celor adormiți. Aceasta este doar una dintre dovezile de iubire față de cei trecuți dincolo.

Creștinii își amintesc de cei adormiți și menționează în rugăciunile particulare, îi trec în pomelnice la Sfintele Liturghii. De asemenea, mențin vie memoria bună a celor care au plecat: îngrijesc mormintele lor, duc mai departe numele, proiectele și faptele lor bune, nu lasă să se stingă binele lucrat de Dumnezeu prin ei.

Firescul credinței în viața de apoi se arată prin faptul că creștinii nu îi numesc „morți” pe cei trecuți la Domnul, ci „adormiți”; cel drag a trecut la cele veșnice, nu a dispărut. De aceea păstrează o legătură vie cu el prin toate faptele amintite.

Date de pomenire

Creștinii ortodocși au dedicat ziua de sâmbătă pomenirii morților, în general, iar în special au consacrat acestui „act de iubire” sâmbetele „Moșilor” și cele din Postul Mare. O altă dată semnificativă este Înălțarea Domnului, când sunt pomeniți eroii neamului.

Următoarele date de pomenire trecute în calendarul ortodox 2022 sunt:

  • 11 iunie: Sâmbăta morților – Moșii de vară
  • 30 octombrie: Sâmbăta morților – Moșii de toamnă

Foto: Arhivă Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente