Monahii de la Cheia au luptat pentru eliberarea Ardealului

Dacă vrei o zi de liniște, poți alege să mergi la Mănăstirea Cheia din județul Prahova. Deși obștea care o formează este foarte restrânsă, mănăstirea este îngrijită cu atenție, curtea este ordonată, iar cerdacul chiliilor, împodobit cu mușcate de toate culorile. În spate, pe cerul imens se profilează ca într-un fundal Muntele Roșu. Ca și altădată, când oferea adăpost și hrană spirituală românilor transilvăneni care luau calea exilului din cauza opresiunilor religioase, astăzi Mănăstirea Cheia de pe Valea Teleajenului e deschisă tuturor celor care caută echilibru și bucurii duhovnicești.

După un drum splendid care oferă vederii peisaje de o fru­mu­sețe rară, cu urcări și coborâri pe serpentine, am ajuns în comuna Măneciu, la Cheia. Mănăstirea este im­pu­nătoare, dar creează un cadru liniștit care te lasă să te bucuri de rugăciune, de meditație și pacea care co­boa­ră. Deși era senin când am ajuns, imediat norii au încropit o ploicică răcoroasă, numai bine cât să fie și mai plăcut interviul nostru. În foișorul din grădină, protosin­ghelul Damian Toderiță, stareț aici de 15 ani, ne-a împărtășit istoria și viața actuală a complexului monahal așezat pe malul drept al pârâului Tâmpa.

Primul pas în ctitorirea schitului l-au făcut, se pare, pustnicii care viețuiau în acest decor sălbatic în urmă cu aproape 250 de ani. O altă ipoteză spune că schitul ar fi fost construit de mocani din Săcele. Cei mai mulți treceau culmile munţilor prin locuri şi poteci tăinuite, iar poiana Cheia găzduia primul popas al acestora, sub umbra codrilor de brad şi de fag. Printre aceşti bejenari sosiţi în Ţara Românească cu speranţa că vor găsi alinare și un trai mai bun se aflau poate şi întemeietorii Schitului Cheia, precum şi ctitorii de mai târziu. Apoi, pentru că pe Valea Teleajenului şi Telejenelului erau numeroase ferăstraie care desfăşu­rau activități forestiere, în apropierea schitului a început să se dezvolte satul Cheia.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina de Duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente