Moment istoric pentru Ortodoxie, la Kiev

Cu multă măreție s-a oficiat duminică, la Kiev, Sfânta Liturghie, în biserica Sfânta Sofia, de către Sanctitățile Sale, Bartholomeu, Patriarhul Ecumenic, și Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.

Încă de la primele ore ale dimineții, mii de credincioși s-au adunat ca să urmărească acest eveniment istoric, cu ocazia împlinirii celor 1020 de ani de la creștinarea Rusiei. La intrarea celor doi Întâistătători, mulțimea a aplaudat. La Sfânta Liturghie au participat și alte înalte fețe bisericești: Arhiepiscopul Greciei, Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Albaniei, Anastasios, Mitropolitul Kievului și întregii Ucraine, Vladimir, alți zeci de episcopi și arhiepiscopi ai Bisericii Ruse și ai Bisericii din Ucraina, dar și reprezentați ai altor Biserici. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Înaltpreasfințitul Nifon, Mitropolit al Târgoviștei, Preasfințitul Casian, Episcop al Dunării de Jos, și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Un moment emoționat l-a constituit clipa când Sanctitățile Sale s-au îmbrățișat.

În cuvântul Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic s-a subliniat faptul că au fost învredniciți de Dumnezeu și sub harul Duhului Sfânt au putut participa în aceste zile istorice la aceste evenimente care au menirea să unească sufletele, inimile și limbile, astfel încât să poată ridica doxologii către Bunul Dumnezeu pentru toate acestea care se întâmplă, și că în sânul Bisericii trebuie să existe unitate. În încheierea cuvântului, Sanctitatea Sa a spus că a venit ca un înger al păcii, să ceară binecuvântarea Sfântului Vladimir să se roage pentru unificarea creștinilor din Ucraina într-o singură Biserică, dar și pentru toți martirii care au suferit de pe urma regimului ateu.

La rândul său, Patriarhul Alexei a subliniat faptul că Sfântul Vladimir a sfințit acest pământ rusesc și că poporul rus creștin a reușit de-a lungul timpului să reziste la multe încercări și a continuat să se înmulțească, iar pentru îndeplinirea condițiilor istorice, centrul bisericesc al Rusiei s-a schimbat de multe ori; după Kiev a fost Moscova, apoi Sankt Petersburg și iar la Moscova, însă Kiev este și va fi capitala sudică a creștinismului rusesc.

În continuare, au fost depuse coroane de flori la statuile Sfinților Chiril și Metodiu, precum și la statuia Sfântului Vladimir.

Sectorul Relații Bisericești și Interreligioase al Patriarhiei Române

Sursa : romfea.gr

Comentarii Facebook


Știri recente